torstai 23. syyskuuta 2010

Beef Jerky – kuivalihaKuivaaminen on varmasti ihmiskunnan ensimmäinen tapa säilöä lihaa. Kuivaaminen ja savustus ovat olleet tärkeä keino myös metsästäjille, näin on saatu pitkiltä eräretkiltä saalis kelvollisena kotiin. Nykyään kuivaliha on lähinnä välipala (TV-snack) tai vaellusruokaa. Se on terveellistä ja täyttävää, sopii mainiosti myös metsästysevääksi. Ennen kaikkea se on erittäin hyvää...

Mitä tahansa vähärasvaista lihaa voi kuivata. Kotioloissa homma sujuu joko kuivurilla tai ihan normaalissa uunissa. Parhaan tuloksen saa toki fileistä, mutta niitä ei kannata tähän hommaan uhrata, sillä myös paisti, rinta- ja kylkipalat sopivat kuivalihoiksi varsin mainiosti.

Liha leikataan muutaman millin paksuisiksi suikaleiksi ja maustetaan. Annetaan marinoitua jääkaapissa ainakin yön yli. Marinadia ei kannata tehdä öljypohjaiseksi, koska rasva ei kuivu vaan härskiintyy. Sopivaa maustesekoitusta saa esimerkiksi punaviinistä, soijakastikkeesta, valkosipulijauheesta, pippurista ja suolasta. Hieman tulisempaan versioon voi lisätä chiliä ja/tai vaikkapa chipotle-kastiketta. Niin että rohkeasti vaan kokeilemaan erilaisia maustesekoituksia (Wili, voisitko testata näitä siinä Bradley-savustimessasi ja laittaa kommenttia tuloksista?)

Marinoituneet lihat laitetaan kuivuriin tai uuniin (ovi raolleen ja 50 astetta lämmöksi). Kiertoilmauuni ei ole välttämätön, mutta toimii paremmin kuivauksessa. Lihasuikaleet lävistetään toisesta päästä koktailitikulla, näin ne saadaan kätevästi uuniritilästä roikkumaan. Alimmalle tasolle kannattaa laittaa pelti suojaksi, niin säästyy pienemmällä siivouksella.

Sopiva kuivausaika löytyy kokeilemalla, mutta 8 – 12 tuntia on sopiva haarukka. Normi uuniin mahtuu kerralla 1-2 kiloa lihan suikaleita roikkumaan. Huonokin puoli hommassa on, sillä näiden jälkeen ei enää kaupan snacksit maistu...

4 kommenttia:

 1. No minähän kokeilen kunhan saan tuoretta peuraa ja hirveä.

  VastaaPoista
 2. Nonih, sainhan itestäni vihdoin sen verran irti et sain tuoretta peuraa tätä kokeilua varten. Nyt sattui kohalle tappisarvi.
  Lihaksi valitsin ulkofileen puolikkaan, loput 3/4 taitaa päätyä kanssa jerkyiksi!
  Marinointiin käytin valmista Bradleyn marinointimauste Demeraraa kuivana ja vaikuttaa annoin noin 12 tuntia. Tekemiseen aikaa käytin Digital Smokerin ajastimen mukaan seitsemän tuntia siten että Bradleyn uuni oli asetettu 55°C:een. Lihat oli aseteltu teflonpinnotteisille ritilöille jotta liha ei tarttuisi kiinni ritilöihin eikä muuten tarttunut yhtään.
  Parin tunnin uunissa olon jälkeen annoin lihoille savua tunnin ja toisen tunnin viimeisenä tuntina. Savu oli kirsikka-briketeistä. Savuissa muuten on eroja.
  Kannattaa kokeilla!

  VastaaPoista
 3. Arvasinkin, että käy tuolla savustimellasi helposti ja maukkaasti. Koko ajan täytyisi kalustoa hankkia, mutta luulen tuon Bradleyn hankinnan nousseen toivomuslistalla taas pari riviä ylemmäs. Josko vaikka joulupukkia odottelisin… :)

  VastaaPoista
 4. Itse kuivasin lihat excaliburilla (www.ssj.fi) ja hyvä lihat tuli.

  VastaaPoista