sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Steiner Observer 10×42 katselukiikaritestiJos Steiner Observer 10×42 katselukiikareita luonnehtisi yhdellä sanalla, niin ne olisivat kiikareiden citymaasturit. Ai, kuinka niin? Ne eivät ehkä ole kaikkiin tilanteisiin raskaimman sarjan parhaat kiikarit, mutta useimpaan käyttöön varsin erinomaiset ja ennen kaikkea sopivat. Vain sellaisista kiikareista on iloa, jotka ovat mukana. Observerit ovat täysikokoiset kiikarit, joita on helppo käsitellä, mutta selvästi pienemmät, kevyemmät ja kätevämmät kuin nykyisin kytiksellä käyttämäni Steiner Nighthunter 8x56 hämäräkiikarit.

Sain kiikarit lahjaksi alkuvuonna ja olen ehtinyt käyttää niitä keväällä lintukiikareina, kesällä riistan tarkkailussa ja nyt syksyllä myös jahtihommissa. Observerit ovat toimineet kaikissa näissä tilanteissa mallikkaasti. Erityisesti lintukiikareilta vaaditaan kirkasta, sävykästä ja teräväresoluutioista kuvaa hämärässä tai vastavaloon taivasta kohden katseltaessa. Vastaavasti riistanhoidossa ja muissa jahtihommissa korostuvat kuvan kontrasti ja valovoima, sekä katselun ergonomia pitkäaikaisessa tarkkailussa. Tämän huomaa melko nopeasti, kun yrittää laskea peurapukkien piikkejä ja havainnoida sarvien muotoja.
On lähinnä makuasia, valitseeko Observereista 8x42 vai 10x42 version. Kahdeksankertainen kiikari toimii hieman paremmin hämärässä käsivaralta katseltaessa ja kymppisuurennos pidempiin etäisyyksiin tai pienempiin kohteisiin. Näppärän kokoiset yleiskiikarit on luonnossa liikkujan perustyökalu. Jostain syystä kuitenkin nimenomaan meillä Suomessa on paljon katselukiikarittomia metsästäjiä. Ei tunnu ollenkaan mukavalta, kun joku katsoo hirvipassista sinua aseella osoittaen tähtäinkiikarinsa läpi, vain varmistuakseen kuka siellä on. Ehkä kiikarittomuus johtuu metsästyskulttuuristamme, joka painottuu monesti hirven lihamotivoituneeseen ajometsästykseen, jossa useimmiten riittää tunnistukseksi pelkkä iso vai pieni ja sarvet tai ilman.
Steiner Observer kiikarit on kätevä ottaa matkaan, koska ne eivät tarvitse mitään erillistä koteloa tai laukkua. Linssien suojukset kulkevat kiinteästi mukana ja rakenne on täysin vesitiivis sekä hyvin iskuja kestävä. Takuu 10 vuotta.

Voin vilpittömästi suositella Observereita laadukkaiksi yleiskiikareiksi kaikkeen luonnon tarkkailuun.

Mitat:

Leveys: 128 mm
Korkeus: 148 mm
Syvyys: 65 mm
Paino: 706 gLisätietoja:

http://www.steiner.de/en/binoculars/observer-10x42

Tarkempaa tietoa Steiner kiikareiden laadusta, testauksesta ja valmistusmenetelmistä löydät tämän blogin aikaisemmasta kirjoituksesta:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2017/02/Steiner-optik-laatu-testi-kokemus-kiikari.html


#BerettaTribe #teamsakonordic


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti