tiistai 8. heinäkuuta 2014

Onko tässä mitään järkeä?

Valkoposkihanhen metsästys on sallittava. Se ei ole oikeasti suojelun tarpeessa, vaan on jo yleinen riesa kaupunkien puistoissa. Näitä samoja, Suomessa ankarasti suojeltuja hanhia metsästetään Virossa täysin ilman rajoituksia.

Valkoposkihanhet ovat alkaneet viihtyä uimarannoilla Lahdessa. Kesän ensimmäiset linnut tulivat rannoille jo kesäkuussa, mutta heinäkuun aikana hanhien määrän odotetaan kasvavan poikasten kuoriuduttua.

– Lahden mittakaavassa hanhet ovat suurempi ongelma kuin sataman lokit, kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen sanoo.

Hän viittaa hanhien aiheuttamaan vaivaan ja työmäärään kaupungin uimarannoilla. Esimerkiksi vihertoimen ylläpitämät Mukkulan ja Ankkurin uimarannat on puhdistettava lintujen jätöksistä päivittäin.

– Tilanne on pahentunut viime vuosina. Ei ole kiva, jos joku astuu rannalla hanhen kakkaan.


2000-luvun tulokas


Biologi Esa Lammi Päijät-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä vahvistaa kaupunginpuutarhurin havainnon oikean suuntaiseksi. Vesijärven ensimmäinen valkoposkihanhipari pesi järvellä vuonna 2000.

Siitä lähtien lintukanta on vahvistunut vuosi vuodelta. Nyt kanta on noin 120 pesivää paria.

– Laji on Päijät-Hämeessä tämän vuosituhannen tulokas. Määrät ovat runsastuneet. Valkoposkihanhi elää vain Vesijärvellä, Päijänteellä satunnaisesti.

Heinä–elokuussa tämän kesän poikaset oppivat lentämään. Silloin hanhet tulevat joukottain oleilemaan nurmikoille ja uimarannoille.

– Kun poikaset lentävät hyvin ja ovat omillaan, hanhet kerääntyvät pelloille, eivät enää uimarannoille, Lammi kertoo.

Valkoposkihanki on rauhoitettu lintu. Lahden kaupunginpuutarhuri toivoo kuitenkin keskustelua ja päätöksiä kannan rajoittamisesta.

Lähde:

http://yle.fi/uutiset/uimarannoilla_vaistellaan_hanhien_kakkaa__suurempi_ongelma_kuin_lokit/7342130?ref=leiki-uup


6 kommenttia:

 1. Lahdessa näyttää olevan hyvin asiat. Helsingissä ei tarvitse odottaa edes, että poikaset oppivat lentämään. Ne taapertavat pilaamaan puistot ja rannat heti kun vaan pysyvät jaloillaan, Kaivopuisto kunnostettiin tuossa jokunen vuosi sitten miljoonilla euroilla hanhireservaatiksi ja alueen koirat eivät tuota edes koko kesän aikana sitä määrää jätöksiä mitä tuo p***ahanhilauma yhdessä viikossa. Lintujen määrä ei niinkään ole ongelma, vaan se että tiukan suojelun ansiosta ne eivät pelkää mitään. Metsästys opettaisi ne väistämään ihmistä ja painumaan takaisin sinne minne ne kuuluvatkin - saariston ulommille luodoille. Kiitos, Korkeasaari, kun vapautitte ensimmäiset hanhet. Ei riittänyt varoittava esimerkki siitä miten kävi kun jotkut ääliöt "vapauttivat" kaneja luontoon...

  VastaaPoista
 2. Juuri näin. Olen täysin samaa mieltä kanssasi.

  VastaaPoista
 3. Hmmm ! valkoposkihanhen rauhoitus. asia jota en nyt jaksa ymmärtää, minusta kun ainakin meilläpäin olisi järkevämpi rauhoittaa metsähanhi ja vapauttaa riistalajiksi tuo kiistan alainen valkoposki, sillä aivan ylivoimaisesti eniten tulee nähtyä valkoposkihanhia ja joka syksy meidänkin kodin yli lentää tuhansia ja tuhansia valkoposkia joten ei se minusta kovinkaan uhanalaiselta vaikuta.

  VastaaPoista
 4. Jep, juurikin näin. Itse olen Virossa valkoposkia käynyt metsällä. Sielläkin niitä näkee helposti satoja kerrallaan. Ei toellakaan mikään uhanalainen laji.

  VastaaPoista
 5. Tämä kannattaa lukea! Lauri Kontrolla on asiaa:

  http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/punkti/direktiivihanhi-1.66114

  Lauri Kontro: ” Direktiivit eivät tunne hanhenkakkaa.”

  Kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) on huolestunut valkoposkihanhien aiheuttamasta ongelmasta kaupunkien ihmisille. Salolainen valitti televisiossa sitä, että hanhet kakkivat kaikki paikat täyteen jätöksiä.

  Ongelma on kieltämättä olemassa. Kukapa siitä tykkää, että uimarannat ja puistot ovat täynnä hanhien muistomerkkejä. Valkoposkihanheen kiteytyy koko nykyinen byrokraattinen ympäristöpolitiikka.

  Maailma on mennyt hulluksi, kuvasi tiedemiestuttavani ongelmaa. Vaikka hanhet levittävät tautejakin, tällaiselle asialle ei muka voida tehdä mitään. Ihmisiltä on kadonnut luontosuhde ja käsitys siitä, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei.

  Salolainen valitti, että hanhet ovat tulleet liian kesyiksi. Maalla tätä ongelmaa ei kuulemma ole.

  Aiemmin Salolainen on kantanut huolta susista. Voisi kuvitella, että jos hanhien kesyyntyminen on ongelma kaupungissa, susien kesyyntyminen voisi olla sitä maaseudulla.

  Valkoposkihanhiongelma järjestyisi helposti, jos linnut peloteltaisiin tiehensä. Hanhi olisi myös hyvää lähiruokaa, kuten on esitetty. Mutta.

  Tämä hanhi on sellainen valtias, että sitä ei noin vain saa pelotella. Vaikka laji ei kuulu edes Suomen luontoon, se on suojeltu lintudirektiivin liitteen 1 määräyksillä.

  Toisaalla EU käy kamppailua vieraslajeja vastaan. Vieraslajilistalla on toinen tulokas, kanadanhanhi. Kun kanadanhanhi rinnastetaan supikoiraan, on valkoposkihanhi yhtä arvokas kuin kansallislintu laulujoutsen.

  Vieraslajien tuominen Suomen luontoon on lailla kiellettyä. Valkoposkihanhet päästettiin kuitenkin vapaaksi 1990-luvulla Korkeasaaren eläintarhasta. Kun villit hanhiparvet lensivät matkallaan Korkeasaaren yli, direktiivihanhet tulivat tervehtimään tarhasta vapautuneista sukulaisiaan ja jäivät taloksi.

  Nyt sitten helsinkiläisten ja turkulaisten kengät tahriintuvat hanhenkakkaan. Hyi. Eikä asialle muka voida tehdä mitään.

  Suomalainen ympäristövirasto on tunnetusti lujempi kuin itäsaksalainen betonibunkkeri. Tämän vuoksi myöskään luonnonsuojelija Pertti Salolaisen uljas ristiretki valkoposkihanhia vastaan ei tule päätymään mihinkään järkeviin tuloksiin. Direktiivit eivät tunne hanhenkakkaa.

  LAURI KONTRO

  VastaaPoista
 6. BirdLife Suomi teroittaa tuoreessa tiedotteessaan, että valkoposkihanhien yleinen vähentäminen ei ole missään tilanteessa toimiva ratkaisu, vaan lintuja pitää torjua siellä, missä mahdolliset vahingot aiheutuvat.

  http://yle.fi/uutiset/birdlife_tyrmaa_puheet_valkoposkihanhien_vahentamisesta/7346286?ref=leiki-uup  Siis heidän mielestään metsästystä ei tule sallia :(

  VastaaPoista