tiistai 17. kesäkuuta 2014

Teeren metsästys halutaan sallia myös tammikuussa


Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa teerelle lisää metsästysaikaa alueille, joissa teerikanta on runsas. Nykyisin teeren metsästysaika alkaa 10.9. ja kestää lokakuun loppuun asti. Tänään lausunnoille lähetetyssä esityksessä urosteeren metsästys sallittaisiin valituilla alueilla myös 1.1–20.1.

Tammikuun metsästys sallittaisiin Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia. Talven metsästys sallittaisiin näillä alueilla sellaisina vuosina, jolloin teeriä on esiintynyt laskennoissa runsaasti. Esitys perustuu Suomen metsäkanalintukantojen hoitosuunnitelmaan.

Teerikanta on kasvanut voimakkaasti 2000-luvun aikana eli metsästys ei ole verottanut sitä liikaa. Kasvanutta kantaa halutaan nyt hyödyntää myös metsästyksessä. Teerikantaa arvioidaan joka vuosi laajoilla riistakolmiolaskennoilla heinäkuun lopussa ja elokuun alussa. Maa- ja metsätalousministeriö suunnittelee ja tarvittaessa rajoittaa metsästystä laskentatulosten perusteella.

Tammikuussa metsästys on haastavaa, koska lumi tukkii suuren osa metsäteistä. Metsästäjät liikkuvat hiihtäen tai lumikengillä, joten saalis jää pienemmäksi kuin syksyllä, eikä teerikantaa siten veroteta kohtuuttomasti. Jos kanta-arvio lähtee laskuun tai joltain alueelta ei saada riittävän kattavaa laskentatietoa, maa- ja metsätalousministeriö kieltää teeren talvimetsästyksen erillisellä asetuksella.

Talvinen teeren metsästys on perinne, jota etenkään nuoret metsästäjät eivät ole päässeet vielä kokeilemaan. Urosteeriä sai edellisen kerran metsästää talvisin 1980-luvulla. Ruotsissa teeriä saa pyytää talvisin, joten suomalaisia metsästäjiä on matkustanut myös sinne metsälle.

Lisäksi asetusluonnoksessa rauhoitetaan mäyrä ja kettu kokonaan niiden poikasaikana. Mäyrällä tämä on 1.4.-31.8. ja ketulla 1.4.-31.7. Lisäksi asetuksessa aikaistetaan peltopyyn ja pidennetään muflonin metsästysaikaa.

Lähde:

http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/140617_teeri.html


4 kommenttia:

 1. Teeren osalta ihan tervetullut esitys, kunhan saadaan kanta kohdalleen taas näiden räntäsateiden jälkeen. Mäyrän ja varsinkin ketun osalta taas otetaan takapakkia. Varsinkin runsaan kettukannan alueella heinäkuinen poikaspyynti olisi ollut suotavaa säilyttää jatkossakin, samoin kuin imettämättömien aikuisten pyynti vielä toukokuussa.

  VastaaPoista
 2. Olen totaalisen samaa mieltä tuosta ketun ja mäyrän metsästyksestä.

  Teeren osalta ihan positiivinen esitys, joskin olisin toivonut myös sen sallittaneen myös esimerkiksi täällä Satakunnassa. Tuskin täälläkään kannanverotus tammikuussa olisi vaikuttanut kantaan käytännössä mitenkään. En tiedä miten naapureiden alueilla, mutta perustuen omiin havaintoihini meillä on tuntunut teeriä olevan hyvin parina viime aikojen huononakin lintuvuonna. Laajat riistakolmiolaskennat ilmeisesti ovat toista mieltä... ;)

  VastaaPoista
 3. Vaikea uskoa että latvalinnustuksella teeriä loppumaan saataisiin...Riistanhoidollisesti tuo ketturajoitus on tosiaan huononnonnus nykytilanteeseen.

  VastaaPoista