maanantai 27. tammikuuta 2014

Vihdoinkin peura


Kymmenen tuloksetonta kyttäysta takana ja nyt heti jo tärppäsi ;) Muutamalla kerralla olin kyllä saanut jopa näköhavainnon, mutta asiakas ei tullut ilmaisen lounaan perässä ruokinnalle asti, enkä halunnut roiskaista hieman epävarmaa laukasta pimeään metsään. Tällä kertaa tilanne tuli kuitenkin jopa liiankin helposti ja epätodennäköisestä suunnasta.

Tulin passiin hieman normaalia myöhemmin ja olin tuliasemissa noin viideltä. Käänsin tuolin niin, että näen pressukopin aukosta parhaiten tuulen yläpuolella olevaan suuntaa mäenrinteen harvaan kuusikkoon. Peura kuitenkin yllätti tulemalla jo kymmenen minuutin päästä päinvastaisesta suunnasta ja jäi miltei tavoittamattomaan kulmaan. Avokopilta ruokinnalle on matkaa vain vajaa kymmenisen metriä. Näissä olosuhteissa jokainen pieni rapsahduskin kuuluu selvästi, eikä tuolin siirtäminen ole mitenkään mahdollista peuran huomaamatta. Vaikeasta asennosta kurottamalla sain terveiset lähtemään klo 17:16.

Ehkä ei olisi pitänyt, sillä näin heti osuman sijoittuneen aika alavoittoisesti. Kirosin mielessäni hutilointiani. Mutta minkäs teet, kymmenet tuloksettomat tunnit hyytävässä pakkasessa pistävät näin kauden loppumetreillä yrittämään hieman liiankin hanakasti.

No, ammuttua laukausta ei takaisin saa. Niinpä pistin sikarin palamaan ja odottelin reilun vartin ennen kuin lähdin setvimään jälkiä. Kiinnitin aseeseen valaisimen ja valmistauduin henkisesti haavakkojahtiin. Ruokinnalla vahvistui verijäljistä huono osuman laatu, mutta onneksi verta näytti kuitenkin tulleen reilusti. Melko selvien ja runsaiden verijälkien päästä, vain neljänkymmenen metrin jälkeen, löytyi urosvasa hengettömänä. Helpotus tästä oli paljon isompi, kuin pitkän saaliittoman odotuksen päättyminen.


No, peura kuljetustelineelle ja lahtivajalle. Nihkeän kauden neljäs peura on nyt sitten tosiasia :)

5 kommenttia:

 1. Onnea kaadosta. Näin eivät vuodet ole veljiä keskenään. Joskus peuroja tulee enemmän kuin tarpeeksi ja sitten toisinaan niitä ei meinaa saada millään. nimimerkillä vasta yksi peura tälle kaudelle :)

  VastaaPoista
 2. Onnittelut ! Niin se vain sitkeys palkitaan :) peurajahdista taidetaankin viedä viimeisiä hetkiä jos sinä vielä ainakin yhden vielä kerkeäisit. Jänöjahtia olisi vielä se hivenen reilu kukausi jos vain pakkaset antavat myöten ajattaa. Nyt kyllä oli kolme päivää sen verran lauhempaa jotta metsään päästiin ja kaikki hetket kyllä tehokkaasti hyödynnettiin, mutta nyt taas mittari näyttää reilua - 20 c joten taas odotellaan.

  VastaaPoista
 3. Waidmannsdank! Joo, näin hän se menee, että Tapio antaa, jos on antaakseen. Varmat lihat löytyvät kaupan tiskeiltä.  Ja kyllä kait sitä tänä vuonna on oltava neljäänkin tyyväinen, vaikka odotukset olivat kauden alussa tuplat tai triplat...

  VastaaPoista
 4. Kiitos. Hyvät perslihakset on peurankyttääjän paras ominaisuus ;) Työkiireiden takia ei enään tällä viikolla todennäköisesti pääse kyttyylle ja kausi taitaa olla melko lailla siinä. Varasin kuitenkin helmikuulle Viroon sikunkyttäysviikonlopun, ettei vieroitusoireet liiaksi haittaisi.


  Mikä teillä on ollut pakkasrajana? Mies kyllä taitaa kestää -20 astetta, mutta koira lienee se herkempi.

  VastaaPoista
 5. Minä pidän -15 c aivan ehdottoman takarajana ja silloinkin katsotaan vallitsevan säätilanteen mukaan että mennäänkö jos on yhtään tuulinen keli niin ei silloin metsään mennä ja oikeastaan käytännössä kyllä se aika usein on - 10 c tienoilla se metsään lähdön raja koirien kanssa.

  VastaaPoista