maanantai 20. tammikuuta 2014

Metsästyskäyttöön tarkoitetut lämmittimet


Pakkasten alettua sain pari viestiä talvivarusteisiin liittyen sekä erityisesti passissa ja kytiskopissa lämpimänä pysymisestä. Ajattelin aiheelle olevan mielenkiintoa noin yleisemmälläkin tasolla. Pakkasta kun on yli -20˚C, niin oikeastaan mikä vain ratkaisu lämpimänä pysymiseen alkaa kiinnostaa ja monen moistahan tässä on jo ehtinyt kokeilla. Pelkkien vaatekertojen päälle lisäämineenkään ei ole ratkaisu, kun miseliinukkona kärsii toimintakyky pahasti.

Paikallaan ollessa yleensä kylmän huomaa ensimmäisenä käsissä ja jaloissa. Olen koittanut niihin monenlaisia marketeissa myytäviä lämpötyynyjä jöiden toiminta perustuu erilaisiin kemiallisiin reaktioihin esimerkiksi hapen kanssa. Ne ovat yleensä kertakäyttöisiä tai keittämällä ladattavia ja hankintahinnoiltaan varsin edullisia. Hyvät puolet sitten loppuivatkin siihen. Vaikka ne toimivat teoriassa oikein hyvin, ei niistä tosipaikan tullen ole juuri apua. Pahimmassa tapauksessa lyhytaikainen kova lämpö saa kädet tai jalat hieman hikoamaan ja hetken päästä on entistä kylmempi. Ilo on lähes yhtä pitkä kuin housuihin kustessa :)

Hieman toimivampi ratkaisu on bensakäyttöinen taskulämmitin. Idea on pitkälti sama kuin bensasytkäreissä, mutta näkyvän liekin sijaan poltin ainoastaan kytee tai hehkuu. Rakenne on yksinkertainen ja se toimii kuin junan vessa. Käytännössä tämäkään ei kuitenkaan ole aivan ihanneratkaisu. Tiiviissä taskussa tai kintaassa liekki usein sammuu hapenpuutteessa ja bensan hajun saa mukana kaupanpäällisiksi.

Tapiolan takamailla blogissa on esitelty mielenkiintoiset sähkökäyttöiset pohjalliset.





Yukon Nevercold elektroninen lämpöliivi


Testasin jo viimekaudella Nevercold Alaska –liivejä, mutta vats… ei kun hartioiden kasvaessa ne tuntuivat syksyllä hiukan liian ahdistavilta. Ei auttanut kuin hankkia numeroa isompi painos ja samalla päivittää uudempaan Yukon-malliin. Pidin jo Alaskasta, mutta Yukonissa on kehitys mennyt selvästi eteenpäin. Lämmityselementtejä on kaksi rinnassa, yksi yläselässä ja nyt myös tärkeässä paikassa ristiselässä. Kolmiportaisen lämpötilan valinta on tuotu napilla rintaan.



Aiemmassa mallissa lämpötilan säätö on hankalasti taskussa akkuun integroituna. Rinnassa oleva säätönappi ilmaisee myös ledvalolla päällä olon ja valitun lämpötilan (punainen 52˚C -> 2 tuntia, keltainen 43˚C -> 3 tuntia ja vihreä 38˚C -> 5 tuntia).  Nevercold lämpöliivit ovat itselläni käytössä jo ensimmäisistä pakkasista alkaen kauden loppuun asti ja voin suositella niitä (Alaska-blogauksessa kerrotuin) pienin varauksin.






Campingaz Bluecat Kannettava kaasulämmitin


Bluecat kaasulämmitin on helposti mukaan otettava (1,7 kg) ja kahvoilla varustettu katalyyttipoltin. Idea pienestä ja näppärästä kaasulämmittimestä on oikein hyvä. Ikävä kyllä se vain ei käytännössä toimi. Polttoaineena käytetään pientä 450 g butaani/propaani -kaasupulloa (G03-02). Kaasupullo alkaa kuitenkin hyytyä jo pienelläkin pakkasella, eikä - 10˚C jälkeen sillä ole oikeastaan käyttöä. Lämpimästä autosta -20˚C pakkaseen vietäessä poltin hiipuu kokonaan jo puolessa tunnissa, vaikka liekin säätö on täysillä. Se ei myöskään sovellu käytettäväksi umpinaisessa ja eristetyssä kopissa, koska siinä ei ole happivarmistinta. Väärin käytettynä voi seurauksena olla pahoinvointia, tajuttomuus tai jopa hapenpuutteesta johtuva kuolema.







Eurom GS5000 kaasulämmitin


Eurom GS5000 kaasulämmitin on selvästi parempi ja tehokkaampi, mutta kohtuullisen helposti siirreltävä. Sen liekinvarmistin katkaisee kaasuntulon automaattisesti, jos liekki jostain syystä lämmittimessä sammuu, mutta tämäkään malli ei ole tarkoitettu umpinaisten ja eristettyjen koppien lämmittämiseen. Isommassa (11 kg) kaasupullossa riittää kuitenkin paremmin tehoa ja lämmittimen voi kääntää kevyesti myös pulloa lämmittämään. Eurom GS5000 riittää pitämään pienen pressulla vuoratun kyttäyskopin/teltan kohtuullisen mukavasti lämpimänä kovillakin pakkasilla. GS5000 toimii hyvin myös avonaisessa lahtivajassa työlämpönä. Teho 2,3-4,3 kW ja paino ilman pulloa 2,5 kg.







Realheat LD-168C kaasulämmitin


Umpinaisen ja eristetyn kyttäyskopin, lahtivajan, terassin tai eräkämpän lämmittimeksi soveltuu Realheat LD-168C kaasulämmitin. Liekinvarmistin katkaisee kaasuntulon automaattisesti, jos liekki jostain syystä lämmittimessä sammuu. ODS-happivarmistin sulkee lämmittimen automaattisesti huoneilman hiilidioksidipitoisuuden noustessa liikaa, joten tämä lämmitin soveltuu hyvin myös asuintilojen lämmitykseen. Erityisen kätevä Realheat LD-168C on kylmän mökin nopeaan lämmittämiseen ennen kuin tulisija tai kamiina ehtii luovuttamaan lämpöä riittävästi.

Lämmittimessä on myös ritilällä suojattu lämpöpaneeli, helppokäyttöinen piezokipinä-sytytys ja alla neljä pyörää, joten lämmitintä on helppo siirtää myös kaasupullon ollessa paikallaan. Kaasupullo (5, 10 ja 11 kg) mahtuu lämmittimen sisään. Teho 4,2 kW, lämmityspinta-ala n. 50-60 m2 ja paino 7,8 kg.








Eurom PH2750C valopetrolilämmitin


Eurom PH2750C valopetrolilämmitin soveltuu parhaiten lahtivajan tai eräkämpän lämmittimeksi. Säiliön tilavuus on 3,8 l ja toiminta-aika täydellä säiliöllä on noin 12-14 tuntia. Valopetrolin kulutus keskimäärin 0,3 l/h. Lämmittimessä on paristotoiminen sytytys ja happivarmistin, joka sulkee lämmittimen automaattisesti huoneilman hiilidioksidipitoisuuden noustessa liikaa. Teho 2,7 kW, lämmityspinta-ala n. 15-40 m2 ja paino 8,6 kg.





4 kommenttia:

  1. Nuo sähköliivit vaikuttavat hyvältä hankinnalta. Oletko kokeillut sähkölämmitteisiä hanskoja?

    VastaaPoista
  2. Juu, ovat kyllä ja olen kokeillut sähkölämmitteisiä hanskojakin, mutten oikein ole tottunut ampumaan niillä. Sähköliivit auttavat kuitenkin tässäkin asiassa. Pidän ylimääräiset hanskat takin alla liivien lämpöelementtien kohdalla ja toiset hanskat kädessä.


    Aina kun ohuet nahkahanskat alkavat tuntua liian kylmiltä, otan lämmitetyt hanskat takin alta ja laitan kylmät tilalle. Näin pystyn toimimaan kovassakin pakkasessa ohuilla hanskoilla, joita on miellyttävämpi käyttää aseen ja kiikareiden kanssa.

    VastaaPoista
  3. Noista käsienlämmittimistä: Meillä kävi töissä hollantilainen asentaja, jolla oli mukana sellaset kämmenen kokoiset pyöreät lätkät, joissa oli sisällä geelin joukossa metallinen pyörylä. Sitä pyörylää kun taittaen naksautti, se lämmitti geelin ja piti lämpöä kuulemma aika pitkäänkin. Hyvä puoli oli se, että ne ei olleet kertakäyttöiset, ja käyttökertoja oli useita.

    Huono puoli on se, ettei niitä ole näkynyt Suomessa myynnissä ja olen onnistunut jo unohtamaan sen geelin koostumuksen nimen. Kuulemma niitä kuitenkin löytää Euroopasta sellaisista kaupoista joissa myydään telttailu- ym. retkeilytavaroita. Hintaakaan en enää muista, mutta hämärästi muistan hänen puhuneen jotain kympin tarjoushinnasta. Nettikaupoista voi tuurilla löytää jos keksii millä sanoilla hakea.

    Olipas sekavasti selitetty, mutta pointti oli se, että niitä on olemassa muitakin kuin kertakäyttöisiä ja ainakin pursimiehemme niitä kehui, kun sai sellaiset tältä asentajalta käyttöönsä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä, mutta olen vastaavia itsekin käyttänyt. Tuossa ensimmäisessä kuvassa ylärivissä oleva punainen tyyny on juuri sellainen. Siellä sisällä on pieni metallinpala jota naksautetaan. Siitä syntyy reaktio, jossa geeli muuttuu pikkuhiljaa kovaksi ja kiteisen jäykäksi. Tämä reaktio tuottaa lämpöä. Pussin saa ladattua keittämällä ja jäähdyttyään sen voi taas uuddelleen naksauttaa.


    Se on ihan kiva taskussa, jos on vaikka takapihalla touhuamassa, niin saa hiukan lämmiteltyä käsiään, mutta oikeasti ainakaan tuon itselläni olevan teho ei riitä todellisessa kylmässä lämmitään riittävän pitkään.


    Toki parempi kuin ei mitään :)

    VastaaPoista