keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Munuais- ja maksakastikeNyt tehdään lapsuuteni lempiruokaa. Pidin erityisesti kastikkeen munuaisista ja nyt myöhemmin aikuisiällä olen oppinut arvostamaan maksaa aivan yhtä paljon. Yllättävän moni metsästäjä jättää saaliinsa sisäelimet metsästyskoiransa tai supien ja kettujen herkuksi. Harmi, sillä varsinkin valkohäntäpeuran, hirven ja metsäkauriin vasoilla, sekä villisian porsailla maksa ja munuaiset ovat todellista herkkua.

Munuaista ja maksaa pitää kypsentää miedolla lämmöllä. Liian kuumassa kypsennetty on rakeista ja kuivaa syötävää. Oikein valmistettuna nämä ovat jopa fileen veroista pehmeää ja suussa sulavaa riistaherkkua.

½ kg munuaista ja/tai maksaa
porkkanaa 
sipulia
voita
riistalientä (tai lihalientä)
kermaa
vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
yrttejä (persilja, meirami…)

Poista maksasta ja munuaisista kalvot, leikkaa ne suupaloiksi sopiviksi kuutioiksi. Sulata reilu kimpale voita pannulla ja kuullota pari suikaloitua porkkanaa ja sipulisilppu. Lisää pannulle maksa ja munuaiset, jatka paistamista kokoajan sekoittaen. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.

Ripottele joukkoon vajaa puolikourallista vehnäjauhoja, sekoita hyvin. Lisää kuksallinen riistalientä ja vielä toinen kermaa. Keitä hiljalleen viitisen minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden, risoton tai kukkakaalipyreen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti