sunnuntai 25. elokuuta 2013

Rapujen savustaminen


Pohjoismaissa perinteisesti ravut keitetään sekä jäähdytetään mausteliemessä ja syödään vasta seuraavana päivänä kylminä. Ravut ovat kuitenkin aivan erinomaisia myös lämpiminä nautittuina ja kevyt savustus tukee hienosti ravun omaa mietoa aromia. Niinpä tänä vuonna kaverin sumpusta löytyneistä 74 ravusta savustimme osan ja nautimme herkut savustuslämpöisinä.



Ravut esikeitetään täältä löytyvän perinteisen ohjeen mukaisesti lähes kypsiksi (rapujen koosta riippuen 5-7 min) ja laitetaan kylmään veteen hetkeksi jäähtymään, jotta kypsyminen saadaan pysäytettyä. Jäähtyneet ravut nostetaan vielä siivilään valumaan, jotta pinta hiukan kuivahtaisi. Ravut voidaan savustaa perinteisessä savustuslaatikossa, savustusboksilla grillissä tai BBQ-grillissä ilman vesimaljaa.





Savustuslaatikon pohjan suojaksi kannattaa taittaa pala alumiinifoliota, jonka päälle ripotellaan savustuslastuja tai puruja. Ravuille savuaromiksi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi omenapuu, kirsikka, leppä, appelsiini, luumu, persikka, pyökki, päärynä, saarni, seetripuu ja syreeni. Tällä kertaa valitsimme kirsikan, jonka hedelmäinen ja makeahkon mieto aromi toimii rapujen kanssa erinomaisen hyvin.

Lastukerroksen päälle kannattaa taittaa vielä alumiinifolion pala rasvapelliksi. Seuraavaksi ravut nostellaan savustuslaatikon ritilöille ja laitetaan laatikko grilliin tai tulille ilman kantta. Kun ensimmäiset savut alkavat nousta pöntöstä ja rapujen pinta on kuivunut, niin laitetaan kansi kiinni ja vähennetään lämpöä pienemmälle. Rapuja savustetaan 20-30 minuuttia rapujen koon ja halutun savustusasteen mukaan.






Rapuaterian alkuruoaksi sopii hyvin perinteinen tomaattikeitto tarjoiltuna joko lämpimänä tai kylmänä sekä melonirapusalaatti. Lisukkeena toimivat saaristolaisleipä ja paahtoleipä, sekä mädit, punasipulisilppu, smetana ja sillikaviaari.


Sillikaviaari


sillifilee (matjes tai kevytsuolattu)
kovaksi keitetty kananmuna
salottisipuli (punasipuli)
kourallinen kapriksia
puolikourallista tilliä

pieni purkki smetanaa (creme fraichea tai kermaviiliä)
ruokalusikallinen sinappia


Hienonna raaka-aineet sopivan pieniksi paloiksi ja sekoita tahnaksi smetanan ja sinapin kanssa.




Rapuneula on erittäin kätevä ja sormia säästävä apuväline.


8 kommenttia:

  1. Savustettuja rapuja?! Vallan upea oivallus, joka pitää varastaa heti kun seuraavan kerran itsellä on mahdollisuus savustaa rapuja :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Aikaisemmin olen savustellut kuorellisia katkarapuja, joista tulee myös erittäin hyviä.

    VastaaPoista
  3. Nyt on muuten herkkua!

    VastaaPoista
  4. Kiitos, pakko myöntää että oli :D

    VastaaPoista
  5. Kiva uusi rapuresepti. Nuo perinteiset tilliravut ei enää nappaa. Kun vielä saisi rapuvarkaat häädettyä...

    VastaaPoista
  6. Joop, ehdottomasti suosittelen.


    Ompa tympeä juttu käydä muiden merroilla tai sumpusta viemässä rapuja. Luulisi samalla vaivalla jo itsekin ravustavan :/

    VastaaPoista
  7. Näyttää muuten todella herkulliselta :) ja noihin rapuvarkaisiin toimisikohan sama juttu kun tiällä joskus muinoin "katiskarosvoon" olivat eräät isännät joskus yllättäneet sen voron paikan piältä ja soutaneet kaverin kiinni. Toinen otti veneen kokasta kiinni ja toinen voron niskasta. ja sit rumpsutti niin kun pyykkejä paljussa voroa vedessä. Oli toinen vain ulissu et jos piästävät irti niin ei enää ikinä käy toisten katiskoilla ja oli ruvennu kalat säilymään katiskoissa :D

    VastaaPoista
  8. Vaikken väkivaltaa kannatakkaan yleensä, niin tuossa kohtaa pieni ravistus taisi olla kaikille osapuolille helpoin, nopein ja paras ratkaisu :)

    VastaaPoista