torstai 4. heinäkuuta 2013

Tuorepastan valmistusItse tehty tuorepasta on helppotekoista ja paljon parempaa kuin kaupan valmispastat. Yksinkertaisimmillaan pastan valmistukseen tarvitset vain vehnäjauhoja ja munia. Olen muutaman kerran tehnyt kotona pastaa alusta loppuun käsityönä, mutta se on aikaa vievää ja vaivalloista puuhaa. Nopeaan ja helppoon valmistukseen tarvitsee vähintäänkin pastakoneen kaulinosan ja mielellään myös leikkurin. Niinpä tuorepastan valmistusta olen käytännössä päässyt harjoittelemaan vain töissä ravintolakeittiössä.

Pari viikkoa sitten törmäsin sattumalta CupoNationin nettipalveluun, jossa julkaistaan alennuskuponkeja ja -koodeja eri nettikauppoihin. Ensin katsoin Varustelekan -50% alennukset, kunnes löysin Maypointin -50% alennukset ruoanlaittovälineistä ja sieltä aidon italialaisen Marcato Atlas pastakoneen puoleen hintaan. Nyt saa siis käytännössä parhaan pastantekomankelin vain muutamalla kympillä.

Marcato ei todellakaan ole mikään Clas Ohlsonin halpamarketversio, samanlaista olen käyttänyt myös ravintolan keittiössä. Se siis kestää ammattimaista käyttöä, ja sillä on kolmen vuoden takuu. Marcato voitti myös Kuningaskuluttajan pastakonetestin. Jos siis olet hyvää pastakonetta vailla, niin kannattaa surffata CupoNationin tarjoukset.Tuorepastan valmistus


Kuuden henkilön annoksessa tarvitaan: 250 g tavallisia vehnäjauhoja, 250 g durumvehnäjauhoja ja viisi munaa. Nämä ainekset löytyvät lähikaupasta ja ovat moniin muihin raaka-aineisiin verrattuna lähes ilmaisia, ja lopputuloksena saat aitoa italialaista tuorepastaa.


Mittaa vehnäjauhot kulhoon ja riko munat jauhojen keskelle (älä käytä suoraan jääkaapista otettuja munia). Sekoita munat kokonaan jauhojen joukkoon joko käsin tai yleiskoneella.Vaivaa käsin kunnes taikina on kiinteä ja tasainen. Jos taikina on liian kuivaa, niin lisää vettä ja jos se on liian pehmeää, lisää jauhoja. Hyvä taikina ei tartu sormiin.Kiedo pasta kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään vartiksi, muttei kuitenkaan paria tuntia pidemmäksi ajaksi.Leikkaa taikinapötkö sopiviksi pihveiksi.Mankeloi taikina levyksi aloittamalla ensin ykkössäädöllä ja toista tämä muutaman kerran taittamalla taikina ensin kaksinkerroin.Lisää tarpeen vaatiessa hieman jauhoja ja säädä mankeli haluamallesi pastan paksuudelle.Voit käyttää pastan levyinä lasagneen tai ravioleihin. Levyt voi leikata esimerkiksi nauhapastaksi (tagliatelle/trenette) pastakoneen leikkurilla tai veitsellä.Jauhota pasta ja anna sen kuivua ilmavasti vähintään tunnin. Tuorepasta säilyy kuivassa ja viileässä paikassa ainakin viikon tai pari.

Tuorepasta kypsyy nopeasti. Keittoaika on pastan paksuudesta riippuen minuutista viiteen minuuttiin. Keitinvedessä pitää olla runsaasti suolaa. Klassinen ohje sanoo keitinveden suolaisuuden samaksi kuin Välimeren suolaisuus, eli 3,5 %. Suolaa tarvitaan siis kolmen litran kattilaan reilun desin verran. Tämä on erittäin tärkeää, koska itse pastataikinassa ei yleensä käytetä suolaa ollenkaan. Yksi tapa lisätä pastan herkullisuutta on keittää se liha- tai riistaliemessä.

Tuorepastareseptejä on varmasti yhtä monta kuin on mammoja Sisiliassa, joten voit toki varioida taikinasta mieleisesi makuisen. Tässä vielä muutama resepti malliksi:

Pastataikina 1
4 kananmunaa
500 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl vettä

Pastataikina 2
12 keltuaista
1 muna
500 g vehnäjauhoja
vettä

Pastataikina 3
4 kevyesti vatkattua munaa
350 g durumvehnäjauhoja
150 g tavallisia vehnäjauhoja
½ tl suolaa

Pastataikina 4
4 keltuaista
5 munaa
700 g vehnäjauhoja

Pastataikina 5
3 munaa
500 g vehnäjauhoja
loraus maitoa

Pastataikina 6
4 munaa
400 g durumvehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä


Lisää reseptejä löydät täältä.
6 kommenttia:

 1. Hyvä muistutus tuosta pastaveden riittävästä suolauksesta. Ei ole mitään hirvittävämpää pastaa kuin se suolattomassa vedessä keitetty, jota on yritetty suolata sitten jälkikäteen :)

  VastaaPoista
 2. Joo, itsekin kantapään kautta tullut opeteltua tuota suolauksen riittävyyttä. Tuorepasta kun on vedessä vain muutaman minuutin ja sinä aikana pitäisi suolan riittävästi imeytyä. Ja kuten sanoit, jälkikäteen suolaus ei todellakaan onnistu ;)

  VastaaPoista
 3. Ostin pastakoneen isännälle joku vuosi sitten ja siitä tuli puhetta appivanhempien kanssa. Kysyivät sitten seuraavan joulun alla minkämerkkinen se partakone olikaan :D

  VastaaPoista
 4. :D Pastaaks tässä, mitäpä maailma olisi ilman appivanhempia...?

  VastaaPoista
 5. tuo 3,5% suolaprosentti oli vähä liikaa. Kokeilen ens kerralla jotain 1%:sta. ;D

  VastaaPoista
 6. Joo, ihan makuasiahan tuo. Itse kun ravintolassa olen tottunut pienempään annoskokon (osana 6-8 ruokalajin kokonaisuutta) olen oppinut käyttämään suolaa aika reilulla kädellä. Kotona isommassa annoksessa tuo suolaisuus saattaa nousta jo hieman liikaa. Toisaalta suolaisuus riippuu myös keittoajasta ja huuhdellaanko pasta keiton jälkeen...

  VastaaPoista