keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Valkohäntäpeuran naarasvasa iltakyttyyltä


Eilinen lapsen oikeuksien päivän iltakyttyy alkoi lupaavasti hienoisella säätilan muutoksella. Kokemuksieni, tosin melko rajallisen havaintomäärän, mukaan peurat aktivoituvat jos säätilassa tapahtuu nopeita nousuja tai laskuja. Illan aikana lämpötila nousi useita asteita ja samaan aikaan tuuli kääntyi lounaaseen.

Ruokinnalle saapui vasa hieman neljän jälkeen alkavan hämärän myötä. Selän takaa lähes suoraan ruokinnalle puhaltavan tuulen vuoksi lähestyminen eteni kovin varovaisesti ja hermostuneen oloisesti. Olin avokopissa koko ajan valmistautumassa ampumaan, mutta peura pysyi valppaana, nosteli päätään ja piti rintamasuunnan kohti koppia. Tätä jatkui yli kymmenen minuuttia. Aloin jo itsekin hermostua ja mietin, tapojeni vastaisesti, päähän tai niskaan tähdättyä laukausta.

Lopulta vasa käänsi kylkensä lähteäkseen. Samalla lähtivät myös terveiset klo 16:24 lapojen taakse kylkeen ja peura putosi niille sijoilleen. Naarasvasa sai kunnian olla kauden kuudes valkohäntäpeura, yhteensä neljältätoista kyttyykerralta.

2 kommenttia:

  1. Minkälaista ruokintaa käytät kauriille/valkohäntäpeuroille ja millaisessa paikassa ruokinnat sijaitsevat?

    VastaaPoista
  2. Kiitos kysymästä, tällä hetkellä eniten porkkanoita. Alkukaudesta lisäksi omenoita, luumuja ja melassia, jotta peurat saadaan houkuteltua paikalle ja totutettua ruokintaan. Punajuuri olisi todellista herkkua, mutta sen seurauksena on koko ruokintapaikka punaisena, niin ettei verijälkiä tahdo nähdä. Sokerijuurikas ja perunakin kelpaavat mainiosti. Talvemmalla lisäksi kauroja.

    Oikeastaan mikä tahansa hedelmä ja vihannes kelpaavat, esim.
    banaani, puolitettu appelsiini, päärynä, salaatti, parsa... Myös kaikki vanhat leivät yms ovat herkkua. Kovasti monipuolinen ruokinta tuo paikalle myös supeja, kettuja, variksia yms.

    VastaaPoista