torstai 11. marraskuuta 2021

Beretta BRX1 vs. Blaser R8X


Tämän syksyn mielenkiintoisin ja puhutuin uutuusmetsästyskivääri on ehdottomasti Beretta BRX1. En muista blogin 13 vuoden historian aikana saaneeni mistään muusta asiasta näin paljon palautetta ja kysymyksiä. Sinänsä suoravetolukkoisessa ja vaihtopiippuisessa kiväärissä ei konseptina ole mitään uutta. Tässäkin blogissa oli testissä kaksi Blaser R8 suoravetolukkoista ja vaihtokaliiperista kivääriä koko kauden 2018/2019. Eli tunnen erittäin hyvin BRX1:n lähimmän/pahimman kilpailijan. 


Voin sanoa jo tuntevani myös Beretta BRX1:n kohtuullisen hyvin. Olen ollut sen kanssa tositoimissa Inarin lintumetsällä ja nyt villisikajahdissa Italiassa. Näissä aseissa on paljon samaa, mutta myös isoja eroja. Käydäänpä läpi ne ilmeisimmät.


Ehkäpä isoin ero on hinta. Viimeksi kun katsoin, niin Blaser R8 perusversion hinta oli 2.990–3.290 € hieman tukista, makasiini/lipasratkaisusta ja piipusta riippuen. Beretta BRX1:n hinta taas on 1590 €, eli BRX1 on noin puolet halvempi.


Mitä eroja näissä on ja kuinka paljon parempi tuplasti kalliimpi Blaser on? 


Ensinnäkin täytyy sanoa, että asia ei ole kovin yksinkertainen. Molemmissa on toistaan parempia yksityiskohtia, mutta mitenkään itsestään selvää paremmuus ei ole kumpaankaan suuntaan, paitsi ilmiselvä hintajohtajuus Berettalla.


Molemmat ovat asejärjestelmän ekosysteemejä. Eli aseeseen löytyy valmistajan omia sekä tarvikevalmistajien lisävarusteita. Beretta on juuri tullut uutuutena markkinoille, joten tässä vaiheessa suurin osa tarvikeratkaisuista on vasta lupauksia tulevaisuudessa tulevista asioista.

Jos lähdetään liikkeelle ampumaergonomiasta ja tukin materiaalista, omassa mielessäni Blaser vetää niukasti pidemmän korren synteettisen tukin tarttumapintojen materiaalilla, jonka hieman nahkeammasta tuntumasta saa jonkin verran pitävämmän otteen. Myös Blaserin poskipakka tuo posken tukevammin perään kiinni ja antaa mahdollisuuden säätää perän korkeutta tähtäyslinjan ja tähtäimen korkeuden mukaan. Aina ei tosin säädettävyyttä tarvitse ollenkaan, ja säädettäviä poskipakkoja myydään tarvikkeena muutamalla kympillä, joten isosta asiasta ei ole kyse. Molempien melko suoralinjaiset tukit auttavat hyvin rekyylinhallinnassa. 


Blaser R8X on (lippaaton) neljän patruunan makasiinilla varustettu versio Blaserin R8 Professional -mallista, jossa puolestaan liipaisinkoneisto ja lipas on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Oma mielipiteeni on, ettei makasiinillinen kivääri ole oikein enää tätä päivää, varsinkaan kun siinä ei ole minkäänlaista pikatyhjennystä. Panokset täytyy nyppiä yksitellen makasiinista, jos halua aseesta patruunat pois. 


Lippaan ja laukaisukoneiston yhdistäminen on varsin eksoottinen ratkaisu. Ensinnäkin yhdistelmästä tulee hinnaltaan moninkertainen (n. 400-500 €) verrattuna pelkkään lippaaseen, joka on yleensä muutaman kympin arvoinen. Eli jos hukkaat lippaan, jota ikävä kyllä silloin tällöin sattuu, niin hukkaat myös laukaisukoneiston ja mokasta tulee isompi lasku. Lippaattomalla aseella voi myös ampua yksittäisiä laukauksia työntämällä sormin patruuna patruunapesään (esim. kytiksellä), mutta ilman laukaisukoneistoa et voi ampua ollenkaan. Lisäksi irtolippaita on kätevä pitää vaihtolippaina tiukassa ajojahtitilanteessa. 
BRX1:n eduksi on sanottava vielä lippaan oranssi väri, joka helpottaa lippaan huomaamista/löytämistä ja näin vähentää hukkumisia. Aseesta myös näkee heti oranssin värin ansiosta yhdellä silmäyksellä, onko lipas paikallaan. Peruslippaaseen mahtuu 5 patruunaa myös magnumkaliibereille, ja tehdas on luvannut tuoda pikapuoliin markkinoille myös 10 patruunan lippaat. Joten lipaspuoli menee aivan selkeästi BRX1:lle 6-0.


Laukaisuvastus on Blaserissa noin 900 grammaa, kun Berettassa se on säädettävissä 950 – 1200 – 1500 gramman välillä laukaisukoneiston oikealla puolella olevalla liukusäätimellä. Siitä kun viimeksi ammuin Blaserilla on jo hetki vierähtänyt, mutta muistaakseni laukaisutuntuma oli siinä kuitenkin hitusen smoothimpi. Mutta ei BRX1:nkään laukaisu mitenkään huonolta tunnu, ja säädettävyys on selvästi plussaa.  


Suoravetolukon sulkumekanismi koostuu Blaserissa 14 sulkuolasta, jotka kiilautuvat ulospäin. BRX1:ssä puolestaan on sarjatuliaseista lainattu rakenne, jossa on pyörähtävä lukonpää. Lukonpäässä on kahdeksan sulkuolkaa varustettuna ulosvetäjän kynnellä ja ejektorilla (magnum-kaliipereiden lukonpäässä on 16 sulkuolkaa 8 + 8 linjassa). Omassa käytössäni näillä teknisillä eroilla ei ole ollut mitään käytännön merkitystä. Joku asioihin paremmin vihkiytynyt hifistelijä löytää taatusti näistä molemmista ratkaisuista hyvät ja huonot puolet.  
Käytännössä olen kuitenkin huomannut, että Berettan lukko liukuu täsmällisemmin ja hieman pienemmällä vastuksella kiinni. Berettan kampi myös pysyy koko ajan paikallaan eikä käänny eteenpäin kuten Blaserissa. Blaserissa lukon kampi tosiaan täytyy painaa rivakammin/määrätietoisemmin eteen kuin Berettassa, ja tästä aiheutuu myös hieman isompi ääni. 


Blaser R8X voidaan peukalolla ottaa kokonaan pois vireestä lukon yhteydessä olevalla työntövirittimellä, vaikka patruuna onkin pesässä. Ase ei siis ole varmistettu, vaan iskurin jousen viritys on poistettu. Beretta BRX1:n kolmen asennon varmistin toimii myös peukalolla työntämällä: Ensimmäinen tila lukitsee lukon ja liipaisimen. Keskimmäinen asento estää vain liipaisimen, mutta jättää mahdollisuuden avata lukon aseen turvallista lataamista ja tyhjentämistä varten. Kolmas tila mahdollistaa sekä ampumisen että lataamisen uudelleen.


Kätisyyden vaihto ei Blaserissa ole mahdollista ollenkaan (ilman osien vaihtoa), vaan ase tilataan tehtaalta joko oikea- tai vasenkätisenä (lisämaksusta). BRX1 voidaan muokata muutamassa minuutissa vasen- tai oikeakätisille ilman erikoistyökaluja. Tämä on toki pieni yksityiskohta, mutta lisää aseen käytettävyyttä sekä omalta osaltaan myös ostajakuntaa jälleenmyyntimarkkinoilla.Kumpi on parempi?


Itse pidän molemmista aseista, ja ne molemmat ylittävät selvästi vaatimukseni hyvältä metsästyskivääriltä. Molemmat ovat toimintavarmoja ja tarkkoja aseita. Päällisin puolin ne näyttävätkin paljon toisiltaan. Blaser on ehkä hitusen tyylikkäämpi tai paremminkin arvokkaamman oloinen tukin materiaalien osalta, mutta vain hitusen. 


Nyt kun oikein rehellisesti mietin asiaa, en ole varma, valitsisinko Blaseria, vaikka ne olisivat saman hintaiset. Kun Beretta BRX1 on näin selvästi halvempi (koko kivääri vain muutaman satasen R8:n vaihtopiippua kalliimpi), niin ratkaisu on melko selvä. On mielenkiintoista nähdä, mikä tulee olemaan Blaserin vastaveto, vai tuleeko sitä? Tässä tilanteessa on vaikea perustella Blaser R8:n hankintaa ainakaan ns. järkisyillä.


Laitoin viime viikolla itselleni Beretta BRX1:n kaliiperissa .308 tilaukseen. Kysyntä kaikkialla on nyt niin kovaa, että kaikki valmistetut aseet menevät saman tien kaupaksi. Pidän sormia ristissä, että saisin omani vielä ennen joulua ja näin vielä peurakaudelle käyttöön...


Lue lisää Blaser R8: 

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2019/05/blaser-r8x-suoravetolukkoinen-ja.html


Lue lisää Beretta BRX1: 

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2021/10/brx1-odottamaton-uutuus-berettalta.html 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti