perjantai 28. marraskuuta 2014

Cat S50 älypuhelin


Cat Phones julkaisi syyskuussa uuden jykevän Cat S50 - 4G-älypuhelimen. Hankin vasta alkukesästä edellisen uutuuden Cat B15Q:n ja olen ollut siihen oikein tyytyväinen. Cat S50 kyllä kiinnosti heti, mutta mietin tovin aikaa ennen hankintapäätöstä, mitä oikeasti uutta ja parempaa se toisi tullessaan. Monilta perusominaisuuksiltaan nämä puhelimet täyttävät täysin saman tarpeen. Molemmat ovat vedenpitäviä, iskunkestäviä, tehokkaalla prosessorilla ja uudella Android 4.4 –käyttöjärjestelmällä varustettuja.

Nämä ominaisuudet riittävät omaan käyttööni aivan hyvin, mutta uusimmassa Catissa on silti hyviä lisäominaisuuksia, jotka tekevät siitä ilman muuta paremman ja varsinkin karttasovellusten kanssa käyttökelpoisemman. Tärkein ja näkyvin muutos onkin isompi koko, joka mahdollistaa paremman näytön (4.7" 720 x 1280 resoluutio vs. 4.0" 480 x 800 resoluutio). Teknisinä lukuina noiden kahden näytön ero tuntuu melko pieneltä, mutta käytännössä, nimen omaa karttasovelluksissa ero on todella selvä. Isompaan ja laadukkaampaan näyttöön saa mahtumaan enemmän ja tarkempaa karttaa.



Isompi näyttö tuo tullessaan toki myös yleisempää käytettävyyttä nettisurffailuun, sovellusten käyttämiseen ja kuvien käsittelyyn. Nyt on jopa tablettini jäänyt selvästi vähäisemmälle käytölle, kun puhelin on kuitenkin aina nopeammin käsillä. Ja nopeudesta puheen ollen, uuden S50:n 4G-yhteys tekee päivittäisestä mobiilinetin käytöstä todella rivakkaa, ainakin näin taajamissa ja lähimetsissä.

Puhelut ja muu viestintä on toki kännykässä edelleen se tärkein juttu, mutta surffailun lisäksi päivittäin tulee kapulaa käytettyä kamerana. Kamera onkin parantunut uutuudessa 5 -> 8 mpxl, vaikka toden sanoakseni se ei vieläkään vastaa esimerkiksi parhaiden iPhonen/ Lumioiden kuvanlaatua. Ero parempiin kameroihin korostuu erityisesti hämärässä kuvatessa.




Muita merkittäviä eroja näiden puhelimien välillä on S50:n kiinteä rakenne, joka varmasti on tuonut mukanaan lisää kestävyyttä ja tiiviyttä, mutta monien muiden älypuhelinten tapaan takakansi ei ole avattavissa, eikä akkuakaan kotikonstein näin ollen pysty vaihtamaan. Vaikka nykypuhelimissa onkin erittäin hyvät valmius- ja puheajat, niin erityisesti GPS-sovellusten käyttö syö akkua nopeasti. Onneksi nykyään on tarjoilla tehokkaita ulkoisia lisäakkuja joilla voi jatkaa puhelimen käyttöä merkittävästi pidempään. S50:ssä on lisäksi langaton lataus (Qi-tekniikka).

Tekniikka on mennyt eteenpäin myös SIM-korttien osalta ja S50:ssä on käytössä uudempi Micro SIM (3FF). Niinpä jouduin päivittämään myös SIM-kortin. Samassa yhteydessä vertailin operaattorien tarjontaa. Aiemman Saunalahden päätin vaihtaa Soneran palveluihin. Nyt saan edullisemmin kiinteällä kuukausimaksulla (Sonera Sopiva Jätti) käytännössä rajattoman puheen/viestit ja 4G-netin myös Pohjoismaissa ja Balttiassa, sekä parin euron lisämaksulla rinnakkaissimmin vielä tablettiini. Kolmekymppiä on toki kuukaudessa kohtuullisen paljon, mutta nyt voin käyttää kahta laitetta täysin huoletta myös metsästysmatkoilla, eikä laskuun tule yllätyksiä. Kannattaa siis välillä kilpailuttaa operaattoreita.

Cat S50 –puhelinta olen käyttänyt nyt reilun kuukauden normaalissa käytössä sen enempiä säälimättä. Vaikka uutta puhelinta en ole laittanut varsinaisiin kestotesteihin aikaisempien kapuloiden tapaan, luotan täysin siihen ettei tämä ole rakenteeltaan ainakaan niitä heikompi ja tulee palvelemaan pitkään, vähintäänkin seuraavan uutuuden julkaisemiseen asti ;)





TÄRKEIMMÄT TEKNISET TIEDOT:



Kestävyys: IP67 (pöly- ja vesitiivis, naarmuuntumaton) + MIL SPEC 810G
Akku: 2630 mAh, 16 h puheaikaa, valmiusaikaa jopa neljä viikkoa.
SIM: Micro SIM (3FF)
GPS: aGPS
Näyttö: 4.7" 720 x 1280 resoluutio, kapasitiivinen kosketusnäyttö, Gorilla Glass 3
Muisti: 8 Gt sisäinen massamuisti, 2 Gt RAM, microSDHC-muistikorttipaikka (64Gt max.)
Prosessori: Qualcomm Snapdragon MSM8926 400 Quadcore 1,2 GHz Cortex-A7
Käyttöjärjestelmä: Android OS v4.4 (KitKat)
Kamera: 8 mpxl, automaattitarkennus, LED-salama, 1080p@30fps videokuvaus
Paino: 185 g
Käyttölämpötila: -25 - 55 °C


www.catphones.com





7 kommenttia:

  1. Onko nuo Catit oikeasti pelanneet ilman mitään ongelmia? Itse taistelin kuukausia B15Q:n kanssa, ennen kuin pääsin siitä eroon. Niin epäluotettavaan puhelimeen, en ollut aikaisemmin törmännytkään. Jäi tuosta niin pahat traumat, ettei Catin luureihin uskalla enää koskea...

    VastaaPoista
  2. Kertokaa tyhmälle miten saan s50 simkortin numerot käyttöön. Käytin mini sim kortin vanhassa cat puhelimessa,kopioin puhelimesta numerot siihen ja siirsin kortin tähän uuteen puhelimeen niin nyt nimet ja numerot ei kuitenkaan löydy mistään.

    VastaaPoista
  3. Itse olen siirtänyt nimet ja yhteystiedot Google-tilin kautta. Tai tarkemmin sanoen ne siirtyvät ihan automaattisesti, kun käytän gmail-tiliäni puhelimesta toiseen ja tietokoneelle.

    VastaaPoista
  4. Itsellä on tuo B15 käytössä ja ihan ok on toiminut vuoden päivät kun vaa parin viikon välein ajaa järjestelmäpuhdistuksen läpi ettei sisäinen muisti lopu. Kyllä toi B15 tuntuu aika paljon kuritusta kestävän, mutta ainoo oikee vika minkä olen huomannut on takakuoren melko ärsyttävä nitinä. Onko tossa uudessa saatu parannettuu laatuvaikutelmaa paljonkin paremmaksi?

    VastaaPoista
  5. Tästä uutuudesta ei ilmeisesti ole ainakaan vielä saatavana dual sim -versiota? Nykyisin käytössä B15Q ja toi tuplakortti ominaisuus minulle ihan ehdoton ettei tarvitse enää kantaa 2 puhelinta taskussa töissä ollessani

    VastaaPoista
  6. Omassa vanhassa B15:ssä en takakuoren nitinää huomannut, mutta S50:ssä ei takakuori varmasti nitise sillä se on kiinteästi ummessa.

    VastaaPoista
  7. En ole nähnyt tuplasimmillä varustettua S50:stä, enkä tiedä sellaista olevan tulossakaan.

    VastaaPoista