maanantai 22. huhtikuuta 2013

Voita viikon retkiruoat



Villiruokareseptikilpailun suosion innoittamana käynnistetään äänestys ja arvonta valikoiduista kilpailuun osallistuneista resepteistä. Poimin 121 kilpailureseptin joukosta viisitoista helpoimmin retkiolosuhteissakin valmistettavaa ohjetta. Sinun tehtävänäsi on toimia tuomarina ja äänestää mielestäsi maistuvinta reseptiä kirjoittamalla alle kommenttikenttään parhaan reseptin numero ja lyhyet perustelut valinnallesi.


Kilpailu toteutetaan yhteistyössä retkiruokatestistä tutun ja valikoimaltaan monipuolisen www.eraevas.fi –verkkokaupan kanssa, jonka lahjoittamat retkiruoat arvotaan kaikkien äänestäneiden kesken. Voittaja saa siis reilun kokoisen pahvilaatikollisen kuvan mukaisia retkieväitä, jotka riittävät yhdelle henkilölle koko viikon tarpeiksi. Paketissa on seitsemälle päivälle aamupala, lounas, päivällinen, kahvit ja pientä välipalaa.



Arvonta on jälleen kerran raakaa, mutta rehellistä. Arvontapäivänä 19.5.2013 käytän tätä virallista arvontakonetta. Kirjaudu kommentoidessasi Twitter, Facebook, Google+, Disqus –tunnuksillasi tai "valitse nimi" ja kirjoita sen alle sähköpostiosoitteesi, jotta voin ottaa yhteyttä voittajaan.

Muista kertoa tästä retkiruokakilpailusta myös kavereillesi ja tuttavillesi. Tietoa arvonnasta ja resepteistä on helppo jakaa vaikka alla olevilla Facebook-painikkeilla.

Onnea kisaan!

Kilpailureseptit numerojärjestyksessä:



1. Kyyhkyn rintaa yksikertaisesti. Daniel Hjerppen resepti.


Ammutaan kyyhky. Kynitään kyyhky. Irroitetaan rintalihat kyyhkystä. Sinä aikana valurauta paistin pannu on lämmennyt kuumaksi. Nyrkillinen voita. Rintapalat paloina kuumalle pannulle. Pekonisiivut siihen kylkeen. Suolaa, pippuria ja valkosipulia oman maun mukaan. Otetaan huurteinen kylmästä ja avataan se. Laitetaan paistuneet lihat n2-4 min lautaselle. Ja ei muuta kun evästämään.


2. Paistettuja siikapaloja. Vesa Ojalan resepti.


Suomusta siika. Fileoi ja poista kylkiruodot, jätä nahka. Leikkaa paistolastan pään kokoisia paloja joiden nahan puoleiseen pintaan viilletään muutama viilto. Reilusti voita pannuun. Paista palat max kaksi kerrallaan vain nahkapuolelta, kallista välillä pannua jotta saat paistorasvaa jota lusikoit fileen lihan puoleiselle pinnalle. tämä kypsyttää fileen lihan puolelta. Kun nahkapuoli on saanut värin se on valmista. Voit halutessasi puristaa appelsiinista mehua paistorasvan joukkoon. Ruisleivälle ja ääntä kohti


3. Jallupuolukat. Tuplaespresson resepti.


Konjakin/jallun lisäksi ohje toimii hyvin myös portviinillä valmistettuna. Sopii kaikkien paistettujen liha- ja kalaruokien kyytipojaksi. 5 dl puolukoita. 2 dl sokeria. 0,5 dl jaloviinaa. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja niiden annetaan makuuntua ensin huoneenlämmössä noin vuorokausi, sitten jääkaapissa pari vuorokautta. Sekoitetaan välillä että sokeri liukenee paremmin.


4. Rosvopaisti sorsasta. Ollin resepti.


Kokonaisiin sorsiin hierotaan pippurirouhe ja suola. Kääritään tiukasti folioon ja laitetaan yöksi nuotiolla lämmitettyn hiekka ja kivikasan alle paistumaan. Aamulla on ruoka valmis! Niin mureaa lihaa, ettei tarvi kun luista ottaa kiinni niin liha jää lautaselle..

Rasvan kanssa kannattaa olla tarkka, sillä liha kuivuu helposti. Itse suosin loppukauden pulskia ja hyvässä rasvassa olevia sinikoita nimenomaan kynittynä. Jos tätä yrittää alkukauden rimpuloilla on mukaan laitettava jotain lisärasvaa. Rasvainen sianliha ja esimerkiksi pekoni käyvät tähän hienosti!


5. Mehtoo moneen lähtöön. Rauno Jääskeläisen reseptit.


Leikkaa rintalihat metosta ja vedä noin 2cm leveiisiin suikaleisiin, pyöritä riistamausteissa (rosmariini ja salvia, valkosipulijauhe), laita tuorejuustoa suikaleen sisäpuoliseen pintaan, ja laita pekoniviipale juuston päälle, kääri rullalle,ruskista rullat nopeasti kuumalla pannulla. Laita uunivuokaan, lisää sinappi-konjakki kermakastike. On hyvät mettorullat!

Mehtovelli. Roippeita, jalat siipispankot, koppaluut keitä suolalaakerilehtivedessä, johon olet nakannut yhden punaisen chilin kokonaisena, niin kauan että luut irtoo lihoista. Poista chli ja muut. Laita irrotetut lihat kattilaan ja tee kevyt suurus, tarkista maku, lisää chiliä jos ei tunnnu.. kyllä se hyvän punkun kanssa pitäs mennä!

Metsohakkelus: Irroita vaalea sisäfile, maksa, ja itse laitan myös sydämen. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Silppua sekaan pekonia kanssa pieninä kuutioina. Paista hetki kuumalla pannulla, laita lorauskermaa, ihan vähän. Paahda vaalealeipä, nosta metsohakkelus paahtoleivän päälle, siinä alkupalat!


6. Kevyt lihakeitto. SO:n resepti.



Lihakeittoa varten hankitaan 10l ämpäri tai isompikin käy. Keiton rakentaminen alkaa tulien tekemisellä ja tulen päälle istutetaan ämpäri lämpiämään. Koska kyseessä on lihakeitto; hankitaan villisikaa, hirveä, peuraa ja savustettuja possunluita sekä porkkana, perunoita, sipulia ja kynsilaukkaa sekä ripaus suolaa. Alkuun tarvitaan myös pekkiä (sian valkoista lihaa) joka laitetaan ämpäriin tirisemään. Kun pekki on sulanut ruskistetaan muut lihat ämpärissä. Kun lihoista on laitettu pinta kiinni otetaan alkupiiskat (jos ei ole vielä otettu). Ruskistamisen jälkeen keittoastiaan laitetaan vettä puolilleen ja pistetään tulille sekä aletaan kuorimaan perunoita ja porkkana sekä sipulit sekä valkosipulit.

Kun juurekset ja muut on kuorittu niin lyödään ne astiaan ja tarkastetaan nesteen määrä. (Kiinalaista valkosipulia tulee välttää viimeiseen asti.) Lopuksi vielä mausteena istutetaan sekaan savustettuja kotisianluita sopivaksi katsottu määrä. Seuraa keittovaihe... Keittovaihe kestää 3-6 tuntia riippuen minkälaisen keiton haluaa (medium vs.welldone). Keittovaiheessa tulee tarkastella nesteen määrää (myös keitossa) ettei keitto leivo kiinni ämpäriin. Myös tulen ylläpito on oleellista. Koemaistojen kautta päästään kiinni koostumukseen ja kun kvyt lihakeitto tuntuu sopivalta (lihat ovat irronneet luista) niin ateria on valmis nautittavaksi. Ateriaa harvoin nautitaan lautasilta, pakinkansi tai polttopuun puolikas kelpaa koska loppuvaiheesssa keitosta on ylimäräinen neste keitetty pois. Ruokajuomaksi sopii erinomaisesti valgevein (votka) tai hätätilassa myös puskari (kotipolttoinen). Bon appetit!


7. Lohikeitto, nuotiolla. Pasi Kauhajärven resepti


Perunaa,porkkanaa, voita, taimenta , harjusta siikaa, eli mitä jalokalaa ikinä oletkin saanut. Oman maun mukaan otetaan mausteita. Suolaa, pippuria, tilliä, meiramia.


8. Pilkkitammukkaa eräkämpällä. Maken resepti.


Juuri pyydettyä pilkkitammukkaa ja harria. Pannulle paljon voita ja se lämpiäksi. Kalat siihen ja päälle. Myllystä merisuolaa. Kalojen kääntö ja kansi päälle hetkeksi. Kyytipojaksi tummaa täysjyvä ruisleipää ja voita. Juomaksi vaikka purosta vettä. Ei se muuta tarvia.


9. Kuhaa leivän päälle. Seitikin resepti.


Vuoleskellaan nahaton ja ruodoton kuhafile ohuiksi viipaleiksi. Ladotaan astian pohjalle kerros kuhaviipaleita ja maustetaan ne suolalla, kokonaisilla roseepippureilla, punasipulikuutioilla ja tillillä. Peitetään kuhakerros öljy-hunaja-sitruunamehu -seoksella (n. 1dl oliiviöljyä, 3 rkl hunajaa ja 1-2 sitruunan mehu). Ladotaan samalla tavalla seuraava kerros. Jatketaan näin kunnes kala loppuu, tai astia on täynnä. Huolehditaan, että kuhaviipaleet ovat nesteen peitossa. Annetaan kypsyä yön yli viileässä. Kas, meillä on leivänpäällinen, jonka säilyvyys on kenttäoloissakin erinomainen.


10. Alkupalat Kyyhkyn sydämestä. Antti Venhon resepti.


Puhdistetut kyyhkyn sydämmet keitetään kypsäksi reilusti suolalla ja sopivasti esim pippurilla, chilillä ja valkosipulilla maustetussa liemessä. Keittämisen jälkeen voi vielä ottaa pannulla voissa hieman väriä pintaan. Leikataan jäähdytettyinä viipaleiksi ja tarjotaan esim hapankorppusiivun päältä. Omaan makuun sopiva yhdistelmä voi tai tuorejuusto ja basilikan lehti kaverina. Sorsan sydämmestä saa ihan yhtä hyvää.


11. Villisikapata. Nälkäisen jahimees resepti.


Alla oleva resepti on eräältä Viroon suuntautuneelta jahtireissulta. Lahtivajalta napattiin ensimmäisenä iltana kuormasta yhden porsaan kinkku, joka paloiteltiin pataan. Karttuleitakin keitettiin iso määrä, mutta ensimmäisellä kattaukselta niitä ei muistettu syödä.

voita (paljon), villisikaa (enemmän), satunnaisia juureksia,porkkanaa, sipuliavalkosipuli, punaviiniä (tarpeeksi), suolaa, pippureita, laakerinlehti, smetanaa, katajanmarjoja.

Ruskista liha voissa. Pilko juurekset joukkoon, kaada viini mukaan, lisää mausteet. Hauduta nelisen tuntia miedolla lämmöllä. Syödään karttuleiden (perunoiden) kanssa.


12. Meidän perheen pyhäruoka. MHa:n resepti.


Resepti syntyi käytännössä samalla kun mietin mitä tekisin luuttomasta peuran potkasta, jonka otin edellisenä päivänä pakastimesta sulamaan...

Tarvitaan siis; peuran potkaa, voita, oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria, varsiselleriä, porkkanaa, sipulia, rosmariinia, timjamia, riistalientä, paseerattua tomaattia, tomaattimurskaa, basilikaa, persiljaa.

Paloittele peuran potka sopiviksi suupaloiksi ja ruskista voi-/oliiviöljyseoksessa, isossa paistokasarissa. Lisää suolaa ja pippuria. Paloittele joukkoon varsiselleri, porkkanat ja sipuli. Lisää rosmariinia, timjamia, sekä liemi. Lisää vielä pieni purkillinen paseerattua tomaattia, sekä lusikallinen - pari tomaattimurskaa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, vähintään pari tuntia. Tarkista maku ja lisää lopuksi hieman basilika- ja persiljasilppua. Itse tarjoilin tämän tuorepastan kanssa. Mutta riisi ja perunat toimivat varmasti yhtä hyvin.


13. Jäniskäristys. Antti Tuohimaan resepti.


1 jänis, voita, 2 sipulia, riistamaustetta, jauhettua katajanmarjaa, suolaa

Irrota lihat hyvin riiputetusta jäniksestä. Lihojen irtoamista helpottaa kun kiehuttaa paloiteltua jänistä kattilassa 5-10 minuuttia. Paloittele lihat sopivan ohuiksi paloiksi. Ruskista paloitellut lihat paistinpannulla voissa. Tämän jälkeen laita lihat haudutuspataan, ja lisää sinne sopiva määrä suolaa, riistamaustetta, jauhettua katajanmarjaa, sekä reilusti voita. Pilko sipuli mieleisen kokoisiksi palasiksi, ja lisää joukkoon. Laita pata uuniin miedolle lämmölle 2-3 tunniksi. Haudutuksen voi tehdä myös kannellisella paistinpannulla tai kasarilla paremman puutteessa. Lisukkeeksi pottumuusia, sekä puolukkasurvosta tai -hilloa. Tuore rieska kruunaa tämän aterian. Jälkiruuaksi sopii hyvin esim. hillasoppa tai mustikkarahka.


14. Loumulohi. jka:n resepti.


1 lohifile, suolaa, konjakkia, amarilloa tai muuta omaan makuun sopivaa, mausteita maun mukaan
.
Naulataan lohi lankkuun kiinni, pintaan suolaa. Läiskitään katajavastalla konjakki/mausteseosta kalan pintaan sopivin väliajoin. Kala tulesta sen verta kauas kohtaan jossa kättä pystyy pitään sen 5-10sek. Matkaa kantsii passailla paistamisen aikana.


15. Hirven sisäfileetä nuotiolla. Sauvajyväsen resepti.


Minulla löytyy blogistani jonkun verran riistareseptejä, ja en osaa valita minkä niistä tähän laittaisin. Niinpä laitan sen minun kaikkien aikojen lempiruuan, minkä ylittänyttä en ole missään ikinä syönyt. Osaksi tässä on nostalgiaa mukana, mutta silti tätä makuelämystä ei ole mikään ylittänyt. Tämä on lisäksi maailman yksinkertaisin ruoka, vaikka ei aina ihan helppo toteuttaa. Ruokaan tarvitaan vain hirven sisäfilettä, avotuli, syksy ja hyvä seura; suola on bonusta.

Eli leikataan hirven sisäfileestä ohuehkoja pihvejä, laitetaan ne tikunpäähän, ja paistetaan hyvällä hiilloksella nuotiolla niin, että jäävät sisältä kunnolla mediumiksi. Jos suolaa on tarjolla, ripotellaan vähän päälle. Syödään hyvässä seurassa, mieluiten metsäjuttuja kuunnellen.



78 kommenttia:

  1. Resepti nro.1
    Kyyhkysen liha on vain yksinkertaisesti todella hyvää!

    VastaaPoista
  2. Kilpailu lähti käyntiin :) Tässä siis arvontaan arpa numero 1

    VastaaPoista
  3. Numero 9: Kuha on hyvää ja retkellä tarvitaan säilyvyyttä!

    VastaaPoista
  4. Nro 14. Loimulohi, koska kohta kalakausi tulee taas avattua. Nuotion ääressä loimukala on yksinkertainen, helppo ja hyvä ruoka.

    VastaaPoista
  5. Nro 15, nuotiolla paistetun hirven sisäfileetä ei voita mikään, pannulla ehkä vielä parempaa mutta tikullakin mitä loistavinta eräsapuskaa. Ja ripaus suolaa kruunaa kaiken.

    VastaaPoista
  6. 13 ehdottomasti jänis on hyvä ja juuri tuollaiset luonnonläheiset perusmausteet siihen riittää ja kuuluu.

    VastaaPoista
  7. 8. yksikertainen ja erittäin hyvän makuinen. Siihen ei todellakaan muuta tarvihe.

    VastaaPoista
  8. 4. Nälkä tuli välittömästi. Sorsa on aliarvostettu

    VastaaPoista
  9. 13. Älyttömän hyvää! On myös helppo tehdä.

    VastaaPoista
  10. Tämä on arpa numero 10, toki perustelut voisivat olla paremmat ;)

    VastaaPoista
  11. Numero 9. on pakko kokeilla. Ääni siis sille

    VastaaPoista
  12. Tämä on arpa numero 11, tuota ysiä ajattelin itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
  13. Numero 10 vie voiton! Yksinkertaista ja kunnioitusta saalista kohtaan kun "vähäisemmätkin" osat käytetään.

    VastaaPoista
  14. Numero 1, yksinkertainen on kaunista :)

    VastaaPoista
  15. Numero 14. Helppoa reissussa, todella hyvää eri lisukkeilla. Maku muuttuu mukavasti pippureilla, yrteillä tai vaikkapa konjakilla. Lopun konjakin voi juoda loimuttaessa...

    VastaaPoista
  16. Numero 1 vie voiton. Yksinkertainen ja helppo ruoka tehdä eräolosuhteissa jos vain paistinpannu on mukana.

    VastaaPoista
  17. 7. Lohikeitto, nuotiolla


    Kalanystävän toiveruoka, todella maistuvaa.

    VastaaPoista
  18. Maistuvaa ylellisyyttä 13. Jäniskäristys

    VastaaPoista
  19. Tilanne on nyt tämä: numero 1 on johdossa ja 13 kärkkyy takana :)

    VastaaPoista
  20. Nro 1.....Yksinkertainen on parasta :)

    VastaaPoista
  21. Nro 3 jallupuolukat. Reseptin luettuani oli pakko väsätä puolukat samantien! Käristyksen kyljessä mainio lisuke.

    VastaaPoista
  22. Nro 1. Valmistus infernaalisen kuumalla pannulla, että saa rapsakan pinnan ja sisältä kuitenkin kostea. Namnam.

    VastaaPoista
  23. 9. Kuhaa leivän päälle
    alko kuola valumaan jo lukiessa

    VastaaPoista
  24. 14. loimulohi tuli sitten valittua. Kala maistuu aina hyvältä. Hyvänä kakkosena oli villisika, kun siinä oli niin hyvät ainekset punaviini mukaan lukien, mutta saataisi olla vaikeutta saada raaka-ainetta.

    VastaaPoista
  25. 14 Kun on vaan niin hyvää ja yksinkertaista, kun saa vaan sen kalan.

    VastaaPoista
  26. 10. Aina hyvä kun keksitään käyttöä osille jotka monesti jäävät käyttämättä. Harmi sinällään, koska varmasti myös hyvää.

    VastaaPoista
  27. Tämä on arpa numero 24 ja perusteluita kaivattaisiin ;)

    VastaaPoista
  28. Tämä on arpa numero 25 ja perusteluita kaivattaisiin ;)

    VastaaPoista
  29. Tämä on arpa numero 26 ja perusteluita kaivattaisiin ;)

    VastaaPoista
  30. Tämä on arpa numero 32 ja perusteluita kaivattaisiin ;)

    VastaaPoista
  31. 10. Ei parempaa lihaa olekkaan, kun sydän!

    VastaaPoista
  32. 11 Ei oo possun voittanutta....namia....

    VastaaPoista
  33. Jahioloissa ei ole toistaiseksi pahemmin tullut paikanpäällä ruokaa värkkäiltyä. Tähän vois jatkossa yrittää tehdä muutosta... :-)

    Tästä listasta vois valita vaikka minkä herkun ykköseksi. Lähestyn asiaa kuitenkin siitä näkökulmasta, että mikä vois olla se ruoka, jota todennäköisesti tulee itse tehtyä nuotiolla tai kodalla. Kalaruoat maistuvat aina, mutta pääpaino harrastussaralla on meikäläisellä metästyksessä, niin haetaan se ygönen sieltä. Viron reissuilla ei tule kokkailtua, vaikka sigapata taatusti maistuiskin, metto on meillä ollut rauhoitettu lähes koko "metästäjänurani" ajan, joten sitä tuskin tulee tulilla laitettua... Koko päivän kestävää sorsajahtia ei ole muutamaan vuoteen tullut vietettyä, mutta kyyhkyn rinta ja sydämet tulevat mahdollisesti ens syksynä kokeiltua aloituspäivänä. Äänestän kuitenkin takuuvarmaa kamaa, jota aion vetää niin ikään ensi kaudella tosioloissa; notskilla laitettua hirven sisäfilettä, nro 15!

    VastaaPoista
  34. Tämä on arpa numero 35. Kiitos perusteellisista perusteluista ;)

    VastaaPoista
  35. Numero 1 täytyy testata tulevalla kaudella. Vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta.

    VastaaPoista
  36. 14. Loimutettu lohi on suosikkini aina ja kaikissa olosuhteissa. Tässäpä kokeilun arvoinen resehti.

    VastaaPoista
  37. 4. Rosvopaisti sorsasta. Ollin resepti.
    Tätä on mahdollisuus tehdä itsekkin. Kalakin on hyvää mutta A-luokan lihansyöjänä tämä uppoaa ihan varmasti.

    VastaaPoista
  38. NRO:4
    Kyllä rosvopaisti sorsasta saa kuolan valumaan :)

    VastaaPoista
  39. Nro 14 loimulohi ei voi olla olematta hyvää!

    VastaaPoista
  40. Nyt uusi DVD-kilpailu käynnissä. Osallistu täällä: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2014/05/Lintuhaukkuja-erankayntia-Sompiossa-Jousimetsastajat-loimumedia.html

    VastaaPoista