torstai 7. helmikuuta 2013

Kallo- ja sarvitrofeen valmistus



Tee-Se-Itse trofeen valmistus on periaatteessa erittäin helppoa. Tähän alkuun on kuitenkin syytä laittaa disclaimer, eli vastuuvapautuslauseke. Jätä erityisen arvokas ja harvinainen tai mitalitasoinen trofee ammattilaisen työksi. Esimerkiksi monet eläintentäyttäjät tekevät nämä hommat erinomaisella ammattitaidolla.

Kallon esille saattamiseen on useampiakin tapoja, kuten mädättäminen, toukkien ja muurahaisten käyttäminen. Unohda kuitenkin ne, sillä keittäminen on kätevin ja nopein tie valmiiseen trofeeseen. Seuraavassa tehtävät järjestyksessä:

Nylje kallo ja poista isommat pehmytkudokset varovasti. Vältä veitsen viiltoja luuhun asti. Mitä enemmän saat pehmeää pois tässä vaiheessa, niin sitä nopeammin keittäminen sujuu. Jotkut tosin keittävät kallon nahkoineen ja sanovat lihan lähtevän näin helpommin irti luusta.

Sarvikeittoa kannattaa keittää joko ulkona tai sisällä liesituulettimen alla. Muutoin voi tulla sanomista hajuista.

Upota kallo sarvia myöten keittoastiaan. Sarvet eivät siis saa upota veteen, mutta päälaki kylläkin. Metsästysliikkeissä on myytävänä erityisiä pidikkeitä, joilla kallon saa oikeaan asentoon ja syvyyteen, mutta ilmankin pärjää hyvin. Kannattaa keittää mieluummin liian vähän kuin liikaa. Riippuen tietysti tuloksesta johon tähtää, mutta liika keittäminen alkaa hajottaa kalloa ja ohuimmat nenäluut irtoavat. Irronneet luut voi toki vielä lämpimän pehmeinä yrittää sovittaa ja liimata paikoilleen.


Keittämisessä menee helposti tunnista kolmeen, välillä tarkastellen kuinka hyvin roippeet irtoavat kallosta. Lopulta kallo puhdistetaan vapaavalintaisella menetelmällä puukosta ja harjasta painepesuriin asti. Painevesi kyllä putsaa kallon tehokkaasti, mutta usein liiankin hyvin ja ohuimmat luut repeytyvät irti.

Seuraavaksi sitten sahataan, jos sahataan, kallosta yläleuka pois. Tämä on puhtaasti makuasia. Omasta mielestäni sarvitrofee on useimmiten räyhäkkäämmän näköinen yläleuan kanssa. Metsästysliikkeissä on saatavilla sahoja ja ohjauslaitteita täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi.


Kallo valkaistaan valkaisuaineella, joita myös myydään metsästysliikkeissä. Käytännössä nämä ovat vetyperoksidia (saa myös apteekeista), siis samaa ainetta, jolla Marilyn Monroestakin tuli herrojen suosikki. Kallo kannattaa ensin verhota kauttaaltaan sideharsolla ja sen jälkeen kastella valkaisuaineella. Harso pitää valkaisuaineen pidempään kosketuksissa luuhun. Aineen annetaan yleensä vaikuttaa vähintään yön yli.


Lopuksi sitten nikkaroidaan tai ostetaan taustalevy, jos trofee halutaan ripustaa seinälle. Kallot ovat kyllä komeita ilman taustalevyäkin koristeena hyllyssä tai vaikka asekaapin päällä.

12 kommenttia:

  1. Noin niinku etukäteen olisi voinut kuvitella, että mikään ei olisi helpompaa kuin heittää pää muurahaiskekoon, mutta uskon sinua. Tiedät selvästi mistä puhut.


    Tosi tyylikkään näköisiä kalloja. Toi viimeinen muumioitu on hauska. Siihen kun törmäisi jossain yhtään tietämättä asiayhteyttä, niin voisi olla aika että mitä helvettiä täällä oikein tapahtuu :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Näitä: "mitä helvettiä täällä oikein tapahtuu" -hetkiä tuntuu välistä tulevan vastaan tämän tästä. Viimeksi törmäsin tähän kysymykseen, kun lämmittelin pakkasen kohmettamia käsiäni, juuri kaatamani peuran lämpinä höyryävien suolien seassa... :/

    VastaaPoista
  3. Liitujauhetta, kun lisää vetyperoksidiin, niin saa kauniin valkoisen pinnan.

    VastaaPoista
  4. Joo, kiitos vinkistä. Tätä tosiaan monet käyttävät. Itse tosin pidän enemmän luonnollisemmasta, hieman harmaaseen ja keltaiseen taittuvasta luun väristä. Mutta makuasiastahan tässä on kysymys, joten molempi parempi...

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä tarinasta. Olipa tämä mennyt aikanaan ohi. Asia on ajankohtainen, kun sain tässä ketun ja ajattelin ottaa siitä kallon talteen: http://www.tapiolantakamailla.com/2013/03/ensimmainen-kettupillisaalis.html

    Teen hommaa ensimmäistä kertaa ja ajattelin kokeilla mädättämistä tämän ohjeen mukaisesti: http://www.metsastajaliitto.fi/liitteet/jahti/jahti2009_3_s68.pdf

    VastaaPoista
  6. Joop, tuo mädättäminen sopii hyvin ketun kallon puhdistukseen, muttei sarvipäille. Onneksi olkoon hienosta saaliista :)

    VastaaPoista
  7. Tuota, pitääko tämä valkaisuaine lisätä heti keittämisen ja jäljelle jääneiden lihojen poistamisen jälkeen?

    VastaaPoista
  8. Ei ole pakko tehdä heti. Itsellänikin usein kestää monta päivää, kun trofee on jo valmis, mutten ole vielä ehtinyt/viitsinyt valkaista sitä.

    VastaaPoista
  9. Kiitos tiedosta. Ja pitääkö tämä (kallo) putsata lihoista ynnä muista ihan paljaaksi ennen valkaisuaineen käyttöä vai saako siinä olla pieniä jäämiä lihaskudosta?

    VastaaPoista
  10. Mitä puhtaammaksi saat kallon ennen valkaisua, niin sitä parempi.

    VastaaPoista
  11. Olen päässyt tuohon valkaisu vaiheeseen ja kysynkin että käytetäänkö siihen sitä 35% vetyperoksidia vai lantrataanko sitä jotenkin vielä?

    VastaaPoista
  12. Vetyperoksidin käyttöliuos on yleensä 5%:sta. Eli sekoita 6 osaa vettä ja yksi osa 35% vetyperoksidia.

    VastaaPoista