torstai 15. heinäkuuta 2010

Graavattu sisäfilee ja caesarsalaatti



Metsäkauriin sisäfilee on todennäköisesti parasta lihaa, mitä voit raaka-aineeksi saada. Fileet tosin ovat vain noin sadan gramman painoiset, eikä niistä todellakaan isoja pihvejä paistella. Sama pätee myös valkohäntäpeuran vasoihin. Päätin tällä kertaa graavata ne.

Ihan ensin poistetaan fileistä mahdolliset jänteet ja kalvot. Sekoitetaan mausteseos:

6 yksikköä suolaa
3 yksikköä fariinisokeria
1 ½ yksikköä kuivattua timjamia
½ yksikköä mustapippurirouhetta

Yksikkö voi tässä tapauksessa olla vaikka teelusikallinen, mutta näillä mittasuhteilla voi tehdä isompia tai pienempiä eriä. Hiero mausteseos lihan pintaan ja laita kannellisessa astiassa jääkaappiin. Voit laittaa myös pienen painon lihojen päälle nopeuttamaan prosessia. Kääntele useasti.

Pienet kauriinfileet valmistuvat vuorokaudessa, mutta isommat peuran, poron tai hirven fileet vaativat kolmekin vuorokautta. Viipaloi kylmä liha ohuiksi suikaleiksi ja tarjoa alkuruokana salaatin kanssa.





Riistacaesarsalaatti

Revi salaattipediksi romaine- ja jäävuorisalaattia. Salaattikastikkeen saa marketista valmiina, mutta jos halua hieman askarrella, niin näin se käy:

2 kananmunan keltuaista
2 tl sitruunamehua
2 dl oliiviöljyä
4 hienonnettua anjovis- tai sardellifileetä
2 murskattua valkosipulinkynttä
4-6 rkl raastettua parmesaania
1 tl dijonsinappia
1 tl worcestershirekastiketta
hiukan mustapippuria
tilkka kermaa

Sekoita tehosekoittimella keltuaiset ja sitruuna. Lisää öljy hyvin varovaisesti nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää vähitellen myös muut ainekset.

Valmista krutongit leikkaamalla vaaleasta leivästä kuutioita ja paista ne rapeiksi kuumalla pannulla oliiviöljyssä valkosipulijauheen ja kuivattujen yrttien kanssa. Leikkaa parmesanjuustosta ohuita lastuja. Sekoita lopuksi salaattipedille krutongit, parmesan, fileesiivut ja kastike.

Viinisuositukseni ruokajuomaksi on Milestii Mici Traminer 1988.
.

2 kommenttia:

  1. Ja tästäkin saa juustottoman version jättämällä juuston pois. Yksinkertaista ja toimivaa. Ihan turhaan jo valmiiksi pilaantunutta maitoa joka paikkaan lykkiä :-) Jaska on kyllä mielestäni kanssa hyvin lähellä parhaan maun ydintä tuossa kauriin fileen suhteen. Tuohon graaviin kun sipasee vielä kirsikkapuun savun pintaan niin avot!

    VastaaPoista
  2. Hyvä ehdotus, tuo kirsikan savu! Täytynee kokeilla seuraavan kerran…

    Tein muuten Sinulle juusto- ja korppujauhovapaan riistaburgerin:

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2010/07/wiliburger-ja-friteeratut-sipulirenkaat.html

    VastaaPoista