lauantai 21. maaliskuuta 2020

Beretta 693 Field 20 kaliiperin päällekkäispiippuinen haulikkoMinkä minä sille mahdoin. Keväinen tapaamiseni parikymppisen italialaiskaunottaren kanssa sai vanhan Valmettini tuntumaan kömpelöltä käsissä ja raskaalta poskella. En sano, että vanhassa haulikossani oli sinänsä mitään vialla… tiedäthän tunteen, kun menet vain katsomaan koiranpentuja tai käymään kahvikupposella autokaupassa? Se on yhtä haastavaa hommaa kuin pärekaton kulotus.

Niin, kyllä tässäkin tapauksessa päätös tuli puhtaasti tunteella. Minä haluan tarvin tahdon… Kuin kolmevuotias karkkikaupassa. Sisäinen lapseni halusi, eikä siinä ollut aikuisia lähellä asettamassa rajoja. Vähän ennen virallista hankintapäätöstä toki myös kamreeri sisälläni heräsi, ei kuitenkaan rajoittamaan tai kieltämään, vaan keksimään järkiperäisiä syitä kolmevuotiaan tarpeille.
No, onhan se niin, että millä mittarilla tahansa uutukainen Beretta on nykyaikaisempi ja miellyttävämpi käyttää kuin 1970-luvun aamuhämärissä kehittynyt ja aikanaan mainetta niittänyt Valmet 412 S. Niiden vertaaminen olisi ihan yhtä epäoikeudenmukaista kuin kantikkaan klassikkovolvon vertaaminen uuteen italialaiseen urheiluautoon.
Omalla kohdallani ehkä merkittävin järkisyy oli se, että 20 kaliiperin Berettalla aloin osua radalla kiekkoihin paremmin. Se nousi mukavammin poskelle ja sitä oli kevyt kuljettaa. Yli kilon painavampaa Valtion Metallitehtaan haulinheitintä olen aina raahannut hihnassa olalla. Uusi Beretta kulkee mukana kuin itsestään ja ilman hihnaa.
Painon lisäksi myös tasapaino on Beretta 693 Field haulikossa kohdallaan. Varsinkin 76cm eli 30" ja 20 kaliiperin piipuilla painopiste asettuu melko tarkkaan saranatapin kohdalle. Tasapainoisella haulikolla on helpompi ja kevyempi ampua. Piippujen suunnattavuus on nopeampaa, eikä nosto ole koukkivaa.

Usein ajatellaan 20 kaliiperin haulikkoa naisille tai nuorisolle sopivana. Toki se varmasti heillekin sopii samoista syistä kuin itsellenikin. Erityisen hyvin 20 kaliiperinen soveltuu lintujen ja pienriistan metsästykseen. Haulimäärä 20/76 kaliiperin patruunoissa on karkeasti sama (33-36 g) kuin normaalissa 12/70 patruunassakin. Tehojen takia ei siis kannata 12 kaliiperin haulikkoa pitkin nevoja tai tuntureita kanniskella. Keski-Euroopassa 20 kaliiperin aseet ovatkin paljon yleisempiä kuin meillä ja niitä käytetään täyteisillä jopa villisikajahdeissa. Erityisesti drillingissä on tyypillisesti 20 kaliiperin haulipiiput.


Kuva Marianna Saren (saren.galleria.fi)
Kuva Arttu Nurmi, kuvausassistentti Tarja Safonoff


Kuva Arttu Nurmi, kuvausassistentti Tarja Safonoff


Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen yhteiseen vuoteemme uuden Beretta 693 Field kanssa. Saavutuksistamme ei kuitenkaan varmasti vielä kannata saagoja säveltää, vaikka erityisesti Haulikkokoulun opeilla on alkanut osumia tulemaan paremmin sekä radalla että metsässäkin. Mutta joo, kauneus, sirous, keveys ja helppous saivat tekemään tämän päätöksen, eikä sitä ole vaikea perustella järkisyilläkään.Kuva Marianna Saren (saren.galleria.fi)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti