maanantai 16. syyskuuta 2019

Suunmuotoista juotavaa itselle ja herkkuja riistalle.Omenista, päärynöistä, luumuista ja kirsikoista saa nyt pienellä vaivalla hyvää juotavaa tuoremehuna ja lantrinkina. Pienellä jatkojalostuksella herkku muuttuu myös siideriksi tai viiniksi. Samalla valmistuu myös hyvää houkutteluherkkua riistalle.

Homma lähtee käyntiin seuraavastiPestään hedelmät kylmällä vedellä.


Murskataan hedelmät hakettimella tai käsin.Laitetaan mehupuristimeen tuplasti verkkokangasta suodattimeksi.


Hedelmämassa puristimeen.Ämpäri alle, sillä mehua alkaa valua välittömästi.


Sitten vain kierretään ruuvipuristin paikalleen.


Ampiaisetkin löytävät herkun välittömästi.


Lisätään kapuloita puristimeen homman edetessä ja vaihdetaan uutta ämpäriä alle.


Syntynyttä puristejätettä voi viedä sellaisenaan riistanruokinnalle tai ehkä vieläkin parempi on annostella massa pienempiin litran parin vetoisiin askeihin/tölkkeihin ja pakastaa ne. Talvella nämä menevät jäätyneinä hyvinä tikkareina peurasta villisikaan ja kauriista karhuun. Hedelmämassan sekaan voi toki sotkea myös litistettyä kauraa tai ohraa.


Kaada puristettu hedelmämehu siivilän kautta kattilaan.


Nostetaan lämpötila 80 asteeseen.


Siivilöidään pinnalle muodostunut vaahto.


Otetaan pussit ja pullot esiin.


Hanskat käteen ja mitataan tasan 3 litraa per pussi.Täytetään pussit. Poistetaan ylimääräinen ilma ja laitetaan hana paikalleen.
Annetaan jäähtyä. Säilytetään kellarissa, jääkaapissa tai pakastimessa.Tuoremehua voit nauttia heti sellaisenaan tai vaikka lantrinkina jallumehulle. Siitä saa erittäin hyvää raaka-ainetta siideriin tai kotiviiniin. Itselläni on tarkoitus jalostaa mehuja vasta talvi-iltoina jalommaksi juomaksi, odottavat siihen asti pakkasessa.Hyvä riistanhoukutin syntyy kolmenlitran hedelmämehupussista, johon laittaa pienen palan teippiä hanan vastakkaiseen kulmaan. Sitoo narun hanaan kiinni ja pistää neulalla hyvin ohuen reiän teipin kohdalla. Nyt sitten vain hinaa pussin ruokintapaikan puuhun mahdollisimman korkealle. Pikkuhiljaa ylhäältä pisaroiva hedelmämehu antaa pitkäaikaisen ja voimakkaan hedelmäisen tuoksun, mikä kulkeutuu tuulen mukana houkuttimeksi ympäristöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti