keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Pieni varoittava esimerkki Finnairista
Tämä kannattaa lukea ennen kuin varaa metsästysmatkan. Oheinen kertomus on kopioitu Claes Björksténin Facebook-sivuilta. Julkaisen tarinan hänen luvallaan varoittavana esimerkkinä, miten voi käydä, kun asiakasta kohdellaan kuin halpaa rahtitavaraa…Pieni varoittava esimerkki Finnairista 


Kahdenkymmen hengen metsästysporukka lähti viime torstaina metsästysmatkalle Puolaan. Kuusitoista ryhmän matkalaukuista ei mahtunut Finnairin alimitoitettuun koneeseen ja saapuivat vasta seuraavana päivänä. Yhteensä 40 matkalaukkua oli jätetty tarkoituksellisesti pois lennolta.

Kaikista aseista oli ilmoitettu ja maksettu etukäteen, joten Finnairilla oli varmasti tietoisuus matkatavaroiden määrästä ja ilmeisesti ennakkoon käsitys siitä etteivät kaikki matkatavarat mahtuisi lentokoneeseen. Kuulimme että lähtökohtaisesti kyseiseen konetyyppiin (ATR) ei edes teoriassa mahtuisi jokaisen matkustajan matkalaukkuja, jos kaikilla olisi 1 kpl ruumaan menevää laukkua mukanaan. Miten Finnair oli ajatellut kun kone oli buukattu täyteen ja ainakin 20:llä henkilöllä oli etukäteen varattu kahdet matkalaukut?

Koemme, että tämä vahinko oli tarkoituksenmukaista Finnairilta, koska tilanne oli tiedossa jo ennen lentoa. Asiakaspalveluun vannova Finnair ei tehnyt mitään asian eteen, ei edes viitsinyt tiedottaa asiasta asiakkaille ennakkoon. Koska samalla kalustolla ilmeisesti lennetään reittiä päivästä toiseen tämä tuskin tuli yllätyksenä jolloin olisimme voineet vaihtaa lentoja, puhumattakaan siitä että asiasta olisi kerrottu chek-in yhteydessä. Luonnollisesti Finnair laski että on parempi maksaa mitättömiä korvauksia kuin vaihtaa konetyyppiä jotta asiakkaat ja matkatavarat tulisivat kerralla perille.

Gdanskista metsästyspaikkaan oli 3 1/2 tunnin ajomatka. Perjantain metsästyspäivästä olimme maksaneet 540€ / henkilö / päivä ja 40 puolalaista olivat valmistelleet metsästyspäivää kuukausia etukäteen. Metsästyksen oli tarkoitus alkaa klo 6:30 perjantai aamuna. Onneksi meille avattiin keskiyöllä metsästysvarustekauppa ja saimme hankittua välttämättömät varusteet ensimmäiselle päivälle. Niukasta valikoimasta johtuen, jouduimme tyytymään välttämättömään, yksinkertaiseen varustukseen ja kaikkille ei löytynyt esimerkiksi sopivia jalkineita. Koska olimme tulleet niin myöhään hotelliin ja aamulla piti vielä järjestää varusteita mitä ei oltu saatu kaupasta, niin pääsimme vasta iltapäivällä jahtiin. Näin ollen menetimme yhden päivän jahdin, arvoltaan 540€ / henkilö / päivä. Ilman varusteita metsään ei voinut lähteä. Tämä lisäkustannus, jota ei voinut ennakoida oli kaikille taloudellisesti hyvin rasittava.

Jo torstaina meille ilmoitettiin, että jokainen matkustaja joutuisi itse kuittaamaan laukkunsa henkilökohtaisesti Gdanskin lentokentällä perjantaina, kun matkatavarat saapuvat. Syyksi ilmoitettiin, että matkatavarat sisälsivät asepanoksia. Tätä varten jouduimme vuokramaan bussin lyhyellä varoitusajalla 16 henkilölle. Matka-aika oli noin 8 tuntia ja noin tunti meni aikaa lentokentällä, joten olimme hotellissa kahtena peräkkäisenä yönä vasta noin 03:00.

Sama tilanne toistui paluumatkalla, jolloin 19 henkilön matkatavarat ja 16 henkilöt aseet jäivät Gdanskiin, vaikka yritimme saada niitä mukaan maahenkilökunnan avustuksella. Aseiden kuljettaminen lentokoneessa ilman hallussapitäjää on kiellettyä. Finnair on tästä vastuussa. Finnair on myös tahallisesti aiheuttanut tilanteen kotimatkalla, koska tiesi että kaikkien laukut eivät mahdu alimitoitettuun koneeseen.

Odotamme mielenkiinnolla Finnairilta kannanottoa omasta vastuusta sekä korvauksista aiheutuneista suorista lisäkuluista sekä menetetystä metsästyspäivästä.

Toivottavasti Finnair huomioisi tulevaisuudessa kaluston rajoitukset paremmin, ettei tällaisia alimitoituksia tapahtuisi. Henkilökunta ilmeisesti kuitenkin oli täysin tietoinen siitä, ettei täyteen bookattuun koneeseen ei edes teoriassa olisi mahtunut kaikkien matkatavarat. Mikäli Finnair ei pysty varmistamaan matkatavaroiden mahtumisen tulevaisuudessa, joudumme luonnollisesti turvautumaan muiden lentoyhtiöiden palveluihin.


https://www.facebook.com/claes.bjorksten/posts/10155463247969822?comment_id=10155464868984822&reply_comment_id=10155465198444822&notif_id=1513157707564856&notif_t=feed_comment_reply

Kuvitus kuva, lähde: https://www.finnairshop.com/layout/img/Finnair-exclusively.svg
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti