perjantai 12. kesäkuuta 2015

Metsällä –kirja, hyvää kesälukemistaTämä kesä kulkee itselläni pitkälti työn merkeissä ja varsinainen lomakausi alkaa sitten samaan aikaan metsästyskauden kanssa. Vapaa-aika koostuu pienistä pätkistä, niinpä sopiva kesäkirja löytyi Metsällä-kirjoituskilpailuun osallistuneista tarinoista muodostuvasta antologiasta. Kirja koostuu kahdestakymmenestäkahdesta noin kymmenen sivun mittaisesta itsenäisestä novellista. Ne ovat juuri sopivan mittaisia yhdeltä istumalta luettaviksi.

”Valitut tekstit kertovat monipuolisesti suomalaisesta metsästysperinteestä. Tarinat toimivat myös erinomaisena oppaana metsästyksestä kiinnostuneelle aloittelijalle. Kirjassa tutustutaan metsästysseurueiden toimintaan, niiden hierarkiaan sekä jahtiporukoiden sosiaalisiin suhteisiin. Pohditaan myös, kuinka teknologian kehitys, kaupungistuminen ja luonnonsuojelu-aate ovat vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan, metsiin, ihmisiin ja lopulta eläimiin.

Eränkäynti, metsästys ja metsän antien käyttö on aina ollut keskeinen osa suomalaista kulttuuria ja elämänmuotoa. Riista on ollut tärkeä osa ruokapöytää ja on edelleenkin peijaisten väärti. Mutta samalla kun metsänkäynti on pyyntiä ja saalistamista, on se paljon muutakin: elämistä luonnon kanssa ja oman suhteen määrittelemistä siihen; onnistumisen ja epäonnistumisen kokemuksia; sosiaalista toimintaa, jossa syntyy merkityksellisiä suhteita ja kohtaamisia; toimintaa, joka tuottaa unohtumattomia tarinoita.

Metsästys vaikuttaa monella tavalla ja tasolla niin metsästäjien omaan elämään kuin yhteisönkin elämään. Kirjoittamisen myötä ajatukset ja kokemukset kiteytyvät ja muistot ja tarinat pysyvät tallessa jälkipolvillekin.”Metsällä 


(toim. Ville Pekkanen-Markku Hattula)

ISBN: 978-952-301-014-7
Teksti: eri tekijöitä
Kuvat: Hannu Huttu, Topi Ikäläinen, Seppo Keränen
Kuvankäsittely: Marko Mäkinen
Ulkoasu: Riikka Löytökorpi
Kannen kuva: Hannu Huttu
Painopaikka: Bookwell Oy, Porvoo
Kustantaja: Maahenki Oy
Maahenki Oy, Helsinki 2015
© Tekijät ja Maahenki Oy

http://www.adlibris.com/fi/kirja/metsalla-9789523010147

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti