keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Laiton asekauppa kasvaa, rehellinen metsästäjä kärsii


Tämän aamun Aamulehdessä oli melkein koko aukeaman uutisjuttu laittoman asekaupan ja aseellisten ryöstöjen kasvusta. Joko poliisilla tai toimittajalla olivat menneet puurot ja vellit taas pahasti sekaisin. Kuten näissä tapauksissa on erittäin tavallista, sekoitetaan laittomat ja lailliset aseet sekä rehelliset kansalaiset, että paatuneet rikolliset tarkoituksellisesti keskenään.

Aivan aluksi haastateltava rikosylikomisario myöntää, ettei aselupia kiristämällä voida vaikuttaa laittomaan asekauppaan ja aseellisiin ryöstöihin:

Sisä-Suomen poliisilaitoksen Tampereen poliisiaseman rikosylikomisario Ilkka Laasasen mukaan aseellisten ryöstöjen määrän kasvuun vaikuttaa pimeän asekaupan lisääntyminen. 
– Jostakin syystä niin sanottuja laittomia aseita on ollut viime aikoina runsaasti liikkeellä.
Ammattimaisen rikollisuuden muuttuminen entistä järeämpään suuntaan saattaa olla yksi syy ampuma-aseryöstöjen määrän kasvuun.
– Kiristyvä aselaki ei lannista laittomien aseiden kaupankäyntiä, Laasanen sanoo.
Uuden ampuma-aselain on määrä tulla voimaan tänä vuonna. Jo nyt poliisi haastattelee kaikki aseluvan hakijat. 
– Vaikka aseenkantoluvan ehtoja on tiukennettu, lupahallinnon keinot eivät kuitenkaan ylety laittoman asekaupan puolelle, hän jatkaa.


Vaikka uutisessa nimenomaan kerrotaan paatuneiden taparikollisten tekemien törkeiden ryöstöjen lisääntymisestä, kaivetaan jostain taas vanha virsi laulettavaksi:

Rikosylikomisario Ilkka Laasanen sanoo, että yhden vuoden tilastojen katsominen ja vertaaminen esimerkiksi kahteen edelliseen vuoteen on liian lyhyt ajanjakso kokonaiskuvan muodostamiseksi.
Hän uskoo, että pitkän ajan kuluessa poliisi saa vähennettyä huonoilla ja kevyillä perusteilla myönnettyjä aseita, jolloin laillisilla aseilla tehdyt rikokset vähenevät.


Sitten taas palataan itse ongelmaan:

Laasanen muistuttaa, että myös ulkomaalaisten rikollisryhmien liikkeet vaikuttavat ryöstöjen määrään Suomessa. 
– Kesäaikaan ulkomaalaisia ryhmiä liikkuu Suomessa enemmän, ja niiden jäljiltä kirjataan paljon ryöstöjä, jotka liittyvät huumerahojen keräämiseen, Laasanen valottaa tilannetta. Aseella uhaten tehtyjä ryöstöjä tai niiden yrityksiä tehtiin alkuvuonna 31, vuotta aiemmin vastaava luku oli 24.
Ryöstäjät ovat yleensä tietoisia siitä, että teosta seuraa kova tuomio.Olisiko aika myöntää faktat?


Eikö nyt uusien, tarpeettomien ja kalliiden aselakikiristysten sijaan voisi myöntää pari yksinkertaista faktaa?:


 1. ase ei aiheuta rikosta 
 2. vain rikollinen käyttää asetta rikoksen välineenä


Jos ja kun nämä faktat pitävät paikkaansa, on täysin kohtuutonta jatkuvasti nöyryyttää metsästäjiä ja aseharrastajia tiukentuvilla lupamääräyksillä. Viimevuosina on aselakia tiukennettu useaan otteeseen, mutta laiton asekauppa jatkaa kasvua. Lisää faktoja:


 1. rikollinen ei piittaa laeista
 2. aselakeja kiristämällä ei voida paikata päihdetyön, sosiaalitoimen, kriminaalihuollon eikä mielenterveystyön virheitä.


Mikä osa tästä on niin vaikeaa ymmärtää?
4 kommenttia:

 1. Termi laiton ase on harhaanjohtava. Aseeseen on jollakulla hallussapitolupa tai sitten ei. Aseella tehtävät teot ovat joko laillisia tai sellaisia joista on säädetty rangaistus. Käyttäjä ratkaisee tämän , ei ase itse.

  VastaaPoista
 2. Hyvä juttu, jälleen. :) On se vaan kumma tuo aselaki ja minun mielestäni noilla aselain muutoksilla ei saada aikaiseksi muuta kuin vain se jotta rehllisesti erittäin hyvää harrastusta harjoittavien toimintaa hakaloitetaan ja Nuo rikolliset nehän saa aseita ihan niin paljon kun ne vain lystää, toisin kuin rehellinen kansalainen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, täysin samaa mieltä kanssasi. Oikeastihan on kysymys siitä, etteivät politiikot halua tehdä niitä päätöksiä, joilla asia saataisiin ratkaistua, vaan tekevät näitä helppoja kieltopäätöksiä.

  VastaaPoista