maanantai 24. helmikuuta 2014

Härkila Visent passipuku ja Expedition käsineetEnsimmäisestä kokeilusta alkaen tajusin löytäneeni aivan erityisen hyvän metsästyspuvun talvisiin tienvarsipasseihin ja kyttäysjahteihin. Härkila Visent -passipuvussa kokonaisuus ja yksityiskohdat ovat huolella mietittyjä. Vaikka talvenselkä onkin jo taittumassa ja jahtikausi lähestyy loppuaan, nyt on oikea hetki, sillä alennusmyyntien alettua on tilaisuus säästää hankinnassa reilut parisataa euroa. Kyllä niitä pakkaspasseja taas ensikaudellakin riittää ;)

Puvun pintamateriaali on pehmeää ja äänetöntä harjattua mikrokuitukangasta. Ulkokankaan alla on tuulen- ja vedenpitävä Gore-Tex –kalvo 2-kerrosrakenteella ja teipatuilla saumoilla. Thinsulate Platinum 120g –täyte on miltei kaksi kertaa lämpimämpää kuin untuva, se on erityisen hengittävää ja lämmittää hyvin myös kosteana. Vuorikangas on miellyttävän pehmeää polyesteriä.


Näillä ominaisuuksilla Härkila Visent toimii hyvin nuoskatuulesta paukkupakkasiin, kunhan ollaan paikallaan passissa. Liikkuvaan jahtiin tämä puku ei ole tarkoitettu, se on siihen normaaleissa talvikeleissä aivan liian lämmin. Jo passitorniin kävellessä kannattaa takin vetoketjua avata reilusti. Toisaalta Visentin takki toimii mainiosti leiripaikalla taukotakkina, jos itse metsästys on liikkuvampaa.
Puvussa on runsaasti toimivia yksityiskohtia kuten:

·         Etutaskujen magneettinapit mahdollistavat taskujen käytön hanskat kädessä. Taskut eivät jää myöskään vahingossa auki.

·         Takin selästä löytyy riistatasku, joka voidaan tarvittaessa kääntää myös märissä tai kuraisissa olosuhteissa istuinalustaksi. Koko alaselän levyistä taskua voi käyttää lisäksi vaikka oranssien jahtiliivien säilyttämiseen, näin ne kulkevat aina mukana ja ovat tarvittaessa nopeasti käyttöön otettavissa.

·         Irrotettava ja säädettävä huppu kuuluu vakiona takin mukaan, eikä ole erikseen ostettava lisävaruste, kuten joillakin valmistajilla. Housuissa on myös henkselit vakiona.

·         Puvun housut ovat haalarimaiset, joten selkäosa nousee ylös hartioihin suojaten hyvin kylmältä erityisesti istuma-asennossa. Haalariosa on irrotettavissa vetoketjulla, jolloin käytettävyys toimii vaihtoehtoisesti tavallisten housujen tavoin.

·         Taskuja on runsaasti ja kaikki vetoketjut ovat vedenpitäviä. Takin vetoketju toimii molempiin suuntiin, eli myös alhaalta ylöspäin.

·         Radiopuhelintasku on sopivalla korkeudella molempien olkapäiden kohdalla.

·         Sekä takin, että haalarin selkämyksessä on verkkotasku lämpötyynylle.

·         Reisitaskun sisässä on erikseen neljän patruunan taskut, joissa panokset kulkevat äänettömästi ja ovat nopeast käyttöönotettavissa. Vyölenkissä on metallinen ripustusrengas.

·         Housun punteissa on vetoketjulla säätyvä kiila, joka mahdollistaa isojen talvikenkien käytön ja tiiviit lahkeensuut.


Heti ensimmäisellä jahtireissulla onnistuin töhrimään lahtivajalla housuille verta. Pintakangas on ilmeisesti kuitenkin käsitelty vettä ja likaa hylkivällä aineella, koska verijäljet puhdistuivat helposti näkymättömiin vain lumella hieromalla. Puvun voi kuitenkin tarvittaessa pestä aivan normaalisti pesukoneessa, kunhan ei käytä huuhteluainetta.Härkila Visent –lakki


Härkila Visent –puvun kanssa yhteensopivista materiaaleista on saatavilla myös lämminvuorinen Gore-Tex –kalvollinen lakki. Talvikäyttöinen lippalakki on kätevä varsinkin räntäsateessa, lipan pitäessä silmälasit kuivana. Erittäin kylmiä ja viimaisia olosuhteita varten korvaläpät saa käännettyä myös ala-asentoon.
Härkila Expedition käsineet


Härkila Expedition Käsineet tai rukkaset ovat, ehdottomasti parhaat koskaan käyttämäni pakkaskelin metsästyskäsineet. Ne koostuvat hyvin istuvista ohuista fleece –sisäkäsineistä sekä todella lämpimistä ja paksuista Gore-Tex –rukkasista Primaloft -täytteellä.

Idea on yksinkertaisen nerokas. Kintaiden kärjestä saa nopeasti ja äänettömästi avattua vesitiiviin vetoketjun, joka mahdollistaa sormien käyttämisen ampumatilanteessa tai vaikkapa puhelinta/GPS:sää käytettäessä. Kintaiden kämmenosa on vesitiivistä synteettistä nahkaa, tarjoten pitävän otteen aseesta.
6 kommenttia:

 1. Onko tuo puvun väri ruskea vai vihreä? Näyttäisi kuvissa olevan molemmat värit.

  VastaaPoista
 2. Kyllä kait se vihreä on oikeasti, mutta näyttää joissakin valaistusolosuhteissa ruskealta. Oikeastaan aika hyvä ja maastoon sopeutuva väri.

  VastaaPoista
 3. Hienoa kun tulee ihan oikeasti oikealta käyttäjältä käytännön kokemuksia varusteista. Ainahan kaiki valmistajat kehuu omiaan, mutta vasta oikeassa käytössä se toimivuus tulee esille. Luulen että minun jahtiini tuo puku voi olla turhan lämmin, mutta nuo rukkaset. Olenkin miettinyt uusien jahtihanskojen hommaamista ja mieluillut olen rukkasia kun ne on aina hanskoja lämpöisemmät. Vaan se malli on ollut vielä auki ilmeisesti nuo voisi olla ihan hyvät kun näyttäisi saavan pelkästään liipaisin sormet vapaaksi. Miten se puoli toimii käytännössä onko miten näppärä vapauttaa sormet tositoimiin ?

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Nuo rukkaset ovat kyllä löytö! Erittäin kätevät ja helpot käyttää. Vetoketjua voi pitää joko valmiiksi raollaan, mutta sen saa aukaistua ihan parissa sekunnissa.

  VastaaPoista
 5. Saman valmistajan Inuit lämpösaapaat vois olla kova sana kyttyyllä ja nuo rukkaaset täytyy ostaa. Oma kokemus on, että ensin jäätyy näpit ja varpaat. Mahtuuko rukkaseen hyvin jokin lämmitysgeelipussi?

  VastaaPoista
 6. Totta puhut, täytynee testata jossain vaiheessa nuo lämpösaappaatkin, vaikuttavat oikein hyviltä. Kyllä sinne rukkaseen varmasti lämpöpussikin mahtuu, mutta sen verran lämpöiset nuo ovat, että ainakaan vielä ei ole tullut moiselle tarvetta. Ehkä sitten kun -30 C astetta, niin voisi olla hyvä lisä.

  VastaaPoista