tiistai 23. huhtikuuta 2013

Metsäpeuran puolukkajuustokakku




Juustokakun syntytarina ulottuu antiikin Kreikan ja Rooman historian syövereihin. Kreikkalainen lääkäri Aegimus kirjoitti jo viidennellä vuosisadalla eKr. teoksen nimeltä juustokakun tekemisen taito (plakountopoiikon suggramma). Roomalainen valtiomies Marcus Porcius Cato vanhempi (234–149 eaa.) opastaa vanhimmassa säilyneessä latinankielisessä proosateoksessa Herrasmiesmaanviljelijän käsikirja (De agri cultura) kahden juustokakun reseptiikkaa ja niiden uskonnollisia käyttötarkoituksia.

Nämä antiikin juustokakut kuitenkin erosivat makunsa ja koostumuksensa puolesta nykyaikaisesta amerikkalaisesta juustokakusta (cheesecake), jonka yksi tärkeimmistä hetkistä elettiin vuonna 1872, kun William Lawrence keksi vahingossa nykyaikaisen tuorejuuston. Myöhemmin James Kraft kehitti pastöroidun tuorejuuston ja osti vuonna 1928 Philadelphia-tavaramerkin, joka on yleisimmin juustokakuissa käytetty tuorejuusto.

Juustokakku saa nyt kunnian olla ensimmäinen jälkiruoka tässä reseptikokoelmassa, vaikkei olekaan millään muotoa riistaruoka. Kyseessä on kuitenkin puolukkajuustokakku, jota hyvällä tahdolla voisi villiruoaksikin kutsua ;) Kakun henkisenä innoittajana toimi Kamomillan konditoria –blogissa eläinten oikeuksiin kantaa ottava kakku. Varsinainen resepti on mukaelma Willa Wanilla –blogin ohjeesta.

Pidemmittä puheitta, näin syntyy metsäpeuran muistoa kunnioittava puolukkajuustokakku.


Digestive- ja/tai Dominokeksejä
voita
kermaa
maustamatonta tuorejuustoa
liivatelehtiä
vaniljasokeria
sokeria
vettä
puolukoita

Murenna Digestive- ja/tai Dominokeksejä, joista on poistettu täytteet (käytin vajaan paketin molempia) ja sekoita ne sulan voin (200g) kanssa sekaisin. Painele muruseos irtopohjavuokaan. Laita viileään jähmettymään.

Vatkaa kerma. Lisää joukkoon tuorejuusto, Dominokeksien täyte, sokeri (2dl) ja vaniljasokeri (4tl). Sekoita seos tasaiseksi. Laita 4 liivatelehteä likoon kylmään veteen, kun ne ovat täysin pehmeitä sekoita puoleen desiin tulikuumaa vettä. Jäähdytä liivatenestettä ja lisää hieman lämpimänä kermajuustoseokseen. Levitä massa keksikerroksen päälle vuokaan ja laita vuoka kylmään jähmettymään. Odota pari tuntia.

Kiehauta kattilassa puolukat ja 4dl vettä. Anna kiehua kunnes puolukat ovat vaaleita. Siivilöi mehu. Lisää mehuun sokeri (2dl) ja vaniljasokeri (2tl). Mittaa sokerimehu ja laske montako liivatelehteä tarvitset, (1,5 lehteä/dl nestettä). Liota lehdet taas kylmässä vedessä, sekoita sitten kuumaan veteen ja lisää puolukkamehun joukkoon. Jäähdytä nestettä ja lisää jäähtyneenä jähmettyneen kermakerroksen päälle.

Kakku on kolmen tunnin jälkeen valmis koristeltavaksi ja nautittavaksi asiaan kuuluvalla hartaudella.


4 kommenttia:

  1. Ikävä kyllä, parasta ennen 2030. :(

    Harmaanvihreän talouden uhrina, tavataan jatkossa vain Korkeasaaressa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kunniasta :D

    Jos juustokakun haluaa tehdä vegaanisena versiona, kannattaa kurkkailla Chocochili-blogista tosi hyvä uunissapaistettava juustokakkuohje: http://chocochili.net/2009/01/juustokakku/

    Hyydytettävän version voi myös tehdä vegaanisena:

    - Kekseiksi valitaan tietysti vegaanisia keksejä, joista löytyy pitkä lista täältä: http://www.vegaanituotteet.net/herkut/keksit-leivonnaiset
    - Voin voi vaihtaa tummansiniseen Keiju-margariiniin tai esimerkiksi kylmäpuristettuun kookosöljyyn, jos margariininkäyttö epäilyttää.

    - Lehmäkerman sijasta voi käyttää soija-, kaura-, riisi- ja kookospohjaisia vispejä.

    - Tuorejuustojakin löytyy kokonaan kasviperäisinä Tofutti-merkiltä. Maustamattomasta soijajogurtista saa suodatinpussissa valuttamalla tuorejuustomaisen paksua. Jotkut käyttävät juustokakuissa pehmeää tofua, mutta hapanta makua sillä ei saa aikaiseksi, joten kakku tarvitsee silloin sitruunaa tai muuta happoa mukaansa.

    - Liivatteen voi vaihtaa agar agariin tai johonkin muuhun kasvipohjaiseen hyytelöimisaineeseen. Niistä voi lueskella lisää täältä: http://kamomillankonditoria.blogspot.fi/p/liivatteetta-keittiossa.html

    VastaaPoista
  3. Hieno juttu, kiitos Kamomilla :)


    Rehellisesti täytyy tunnustaa, etten leipomisesta juurikaan tiedä, saati sitten vegaanisena versiona. Joka tapauksessa hienoa nähdä, että asiat voi tehdä monella tavalla, ehkä noista saa hyviä vinkkejä allergiaruokavalioihin tai ihan vaan muuten ennakkoluulottomaan kokeiluun...


    Vanhaa sanontaa mukaillen. Ei kai kerta vegaania tee... ;D

    VastaaPoista