torstai 21. helmikuuta 2013

Lihaisa vuohenjuustokeitto



riistajauhelihaa/riistamakkaraa/riistapalvia
vuohenjuustoa
porkkanoita
sipulia (salotti)
chiliä (ja inkivääriä)
timjamia
valkoviiniä (tai sitruunamehua)
voita
suolaa
pippuria

Ruskista riistajauheliha tai silppua riistamakkara/palvi pieniksi muruiksi (yleiskoneella). Silppua pari sipulia, pieni pätkä chiliä ja samankokoinen pala inkivääriä. Kuullota niitä miedolla lämmöllä kattilassa voisulassa. Mausta vielä parin timjamivarren lehdillä. Palastele joukkoon ½ kg porkkanoita ja jatka kuullottamista miedolla lämmöllä.

Lisää reilu tilkka hyvää valkoviiniä ja kiehauta hetki, että alkoholi haihtuu. Vielä vettä, niin että kasvikset juuri peittyvät ja anna kiehua matalalla lämmöllä kunnes porkkanat ovat kypsiä. Palastele sekaan 150 g vuohenjuustoa ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää liha (tällä kertaa käytin saksanhirvimakkaraa) ja lorauta joukkoon desi tai pari kermaa, sekoita. Viimeistele smetanalla. 

Hieman juhlavamman keiton saat korvaamalla lihan riistavartaalla. Viiniksi ruualle ja ruuanlaittoon sopii mainiosti pehmeän tamminen ja pihkainen Milestii Mici Traminer.

10 kommenttia:

  1. Mikä loistava ajoitus! Juuri mietin ja mietin ja totesin että pää lyö ihan tyhjää kun yritin keksiä jotain omaa toivekeittoa huomiseksi, mutta tässähän se on. Viinilaatikotkin haettiin viime viikonloppuna, eli sekin on kunnossa ;)

    VastaaPoista
  2. Nam, vesi herahti kielelle! Minkälainen yleiskone sulla on käytössä? Me ollaan etitty jo jonkinaikaa konetta jota vois hyödyntää riistan käsittelyssä esim. siten että siinä olis lihamylly. Usein vaan tuntuu olevan "lisäosia" nämä tämmöset. Osaatko suositella jotain?

    VastaaPoista
  3. Kokeilin tätä eilen ja kehuja sateli... Että suurkiitokset vaan jälleen hyvästä reseptistä! :-)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kehuista :) Tosin täytynee tunnustaa, että varastin reseptin rungon härskisti Henriksin keittiöstä, jossa olen valekokkeillut. Tuunasin sitä vain hiukan ruokaisammaksi ja riistaisemmaksi…

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/02/ravintola-henriks.html

    VastaaPoista
  5. Heheh.. Noh, toimi joka tapauksessa tässäkin kuosissa. Vaimo rakastaa keittoja, etenkin näin talvella. Eikä tämä ollut poikkeus... :-)

    VastaaPoista
  6. Hieno homma. Meillä taas perhe ei liikoja keitoista perusta, joten niihin täytyy aina panostaa kunnolla. Keitoissa ja kastikkeissa olen huomannut perusliemen (riistaliemi, lihaliemi) tärkeyden maulle. Hieman vaivalloistahan se liemen paahtaminen/keittäminen/hauduttaminen luista ja kasviksista on, mutta lopputulos aivan jotain muuta kuin kaupan lihaliemikuutioista tai fondeista:

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2011/11/tumma-riistaliemi-lihaliemi.html



    Hyvä riistaliemi käy myös sellaisenaan alkukeitosta.

    VastaaPoista
  7. Toden totta. Valitettavasti toisinaan sitä vaan joutuu ajan puutteen vuoksi turvautumaan juurikin noihin kaupan fondeihin. Ja tällä hetkellä on pakastimet niin täynnä, että liemitalkoo saa toistaiseksi odottaa. Sinänsä onnellinen ongelma... :-)

    VastaaPoista
  8. Käytit monikkoa "pakastimet". Näinhän meillä metsästäjillä on pakastimia vähän joka huoneessa, varastossa ja autotallissa. Perinteinen ratkaisu on ihan toimiva: hankit vain vielä yhden lisää... :D

    VastaaPoista
  9. Niinpä. Tästä on ollut vaimon kanssa vähän puhetta kyllä jo... :-)

    VastaaPoista
  10. Taitaa olla jatkuva kierre tämä ;)

    VastaaPoista