torstai 29. elokuuta 2013

Kotitekoinen ketsuppi


Ketsupin itse tekeminen on helppoa ja lopputulos on aidompi sekä mauiltaan rikkaampi kuin heinzien ja felixien massatuotteet. Omatekoisessa ketsupissa ei ole lisäaineita, ja siihen on helppo virittää sopivasti oman maun mukaista potkua. Juuri nyt tomaatit ovat halvimmillaan ja niillä onnekkailla, joilla on kasvihuone, on suurin sato käsillä. Omatekoinen ketsuppi erottaa myös todellisen grillimaisterin eväät kaiken maailman hamppareista ja hodareista.


Tavallisesti ketsuppi syntyy tomaateista, etikasta, sokerista, suolasta ja muista mausteista. Vaikka me aina tarkoitamme ketsupilla tomaattiketsuppia, on maailmalla myös sienistä ja saksanpähkinöistä valmistettuja hapanimelä-maustekastikkeita, joita kutsutaan ketsupiksi. Tomaattiketsuppi on kuitenkin erittäin monikäyttöinen joka paikan höylä, jolla kokki voi helposti peittää virheensä ja sen avulla voi irvistelemättä syödä vaikka haggista. Ruoanlaitossa se lähestyy monikäyttöisyydessään jopa Jaloviinaa, joka tunnetusti käy kaiken kanssa, kunhan sitä vain on riittävästi.


Tomaattiketsuppi


3 kg tomaatteja 
300 g (puna)sipulia
varsisellerin varsi
valkosipulin kynsiä (vähintään neljä)
1,5 dl balsamicoa (omenaviinietikkaa) 
1 dl sokeria (tai 1,5 dl vaahterasiirappia)
oliiviöljyä loraus
3 laakerinlehteä
1 chili
basilikaa vajaa kourallinen
2 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 tl kardemummaa
1 tl mausteneilikkaa
½ tl kanelia
½ tl muskottia tai muskotinkukkaa
½ tl maustepippuria








Pilko valkosipuli ja sipuli. Freesaa niitä hetki oliiviöljyssä ja lisää pilkotut tomaatit ja varsisellerit. Tomaatit voivat mielellään olla jopa hiukan ylikypsiä, ja osan niistä voi korvata myös paprikalla ja/tai omenalla. Lisää vielä 1,5 dl balsamicoa ja sekoita usein, etteivät sipulit ja tomaatit pala pohjaan.




Lisää loput ainekset (joita voit muokata ja varioida täysin oman makusi mukaan) ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin kolme varttia.


Aja tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella.


Siivilöi keitos...


… ja anna vielä kiehua hiljalleen kasaan (vähintään puolet), kunnes mieleinen koostumus on saavutettu.


Pullota ja jäähdytä. Tuuleta ;).

Kokeile myös raparperiketsuppia:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2014/06/raparperiketsuppi.html



12 kommenttia:

  1. TapiolanTakamailla1. syyskuuta 2013 klo 18.31

    Mielenkiintoinen juttu - en ole ajatellutkaan, että ketsuppiakin voisi tehdä itse. Mitenkäs säilyvyyden kanssa?

    VastaaPoista
  2. Säilyy jääkaapissa ainakin viikkoja ja uskoisin kuukausiakin, jos pullotus on tehty huolella desinfioituun pullon umpiointi tyylillä. Meillä ainakin on menekki sen verran suurta, että ehtii ketsuppi loppumaan nopeammin kuin vanhentuu ;)

    VastaaPoista
  3. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla, kunhan oma terttutomaatti sato alkaa kunnolla kypsymään! Laitetaan sitten viestiä miten kävi - hyvin vai huonosti-

    VastaaPoista
  4. Ihan varmasti onnistut, mutta laita viestiä, mitä pidit mausta. :)

    VastaaPoista
  5. No niin nyt on testattu ja testauksen tuloksista parempi puolisko

    VastaaPoista
  6. No niin nyt on testattu. Parempi puoliskomme laittoi reseptisi omine kommentteineen ja kokemuksineen omaan ruokablogiinsa. Ja linkitte sen tänne sinun sivuillesi.

    Linki rouvan blogiin ohessa http://tableofcolors.com/2013/09/13/tomato-season/


    Hyvää oli! Jäljelle jäi pari pikku pulloa...

    VastaaPoista
  7. Kiitos, mukava kuulla. Rouvasi blogi on todella tyylikäs ja täynnä hienoja leipomuksia ja herkullisia kuvia. Ehdin jo bongata sieltä muutaman jälkiruoan ;)

    VastaaPoista
  8. Ihan päällikkö! Vaikkain tekemäni ketsuppi oli enemänkin tuosta reseptistä siisoo ja sinnepäin. Otin mitä kaapista löytyi tyyliin. Huomenna tulee ultimatetesti kun talouden ketsupin suurkuluttajat (1,5 v ja 3v.) tekee tuotevertailun....

    VastaaPoista
  9. Jep, omatekoinen ketsuppi on todella tomaatin makua tiivistettynä ja ylipäätään hyvin rikas makukukokemuksena. Lapset tosin saattavat olla tottuneempia kaupan ketsupin teolliseen tasamakuun. Mutta kerro ihmeessä kuinka kävi.


    Itsekin ostin tänään taas 3 kg tomaatteja. Meinaan tehdä hieman talvisemman/jouluisemman tuosta maustemiksistä tähän erään.

    VastaaPoista
  10. Raparperiketsuppikin on toella hyvää:

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2014/06/raparperiketsuppi.html

    VastaaPoista
  11. Kuumana ainakin haju ja maku on huumaava...ja maut on todellakin AITOJA...balsamicon korvasin tavallisella etikalla ja kardemumman,kanelin,neilikan korvasin piparkakkumausteella ja toimii silläkin...suosittelen kokeilemaan todella helppoa ja nopeaa sekä äärimmäisen maukasta. Kiitokset reseptin tekijälle.

    VastaaPoista
  12. Kiitos kommentista, lopputulos on kyllä vaivan arvoinen :)

    VastaaPoista