perjantai 5. huhtikuuta 2013

Fasaania á la Henriks



Valekokkiprojektini tässä vaiheissa on aika raottaa Henriksin listan salaisuuksia. Alkuruokien joukosta löytyy riistaruokahelmi, eli Sauvalan kartanon fasaania. Tämän salaatti on todella maukas, mutta niin yksinkertainen valmistaa, että itsekin olen jo monesti päässyt niitä lautaselle nostamaan. Annoskokoa kasvattamalla siitä syntyy myös ruokaisa lounassalaatti. Tässä siis salainen resepti kopioituna keittiömestari Markus Fogelholmin reseptikirjasta:

kypsennettyä fasaaninrintaa (pyytä, peltopyytä, teertä, metsoa, riekkoa...)
keitettyjä kananmunia
omenaa
maustekurkkua (coctailkurkku)
appelsiinia
kaprista
salaattia (jääsalaatti, rucola, viinisuolaheinä, herneenverso, lehtipersilja…)
ranskankerma
piparjuuritahna (piparjuuriraaste)
oliiviöljyä
tummaa balsamicoa
sokeria
suolaa

Valmista ensin piparjuuri-créme vatkaamalla ranskankermaan piparjuuritahnaa ja maustamalla seos suolalla. Piparjuuri on melko voimakkaan makuista, joten lisää pikkuhiljaa ja maistele mieleisesi maku. Makuja voi helposti varioida myös vaikka dijonsinapilla, sekä musta- tai valkopippurilla.

Leikkaa, eli fileoi appelsiinin lohkot kalvottomiksi, purista tähteistä mehu talteen. Tee omenasta arpakuutiota pienempiä paloja. Siivuta coctailkurkku.

Leikkaa kypsästä (rosé) fasaaninrinnasta ohuita siivuja poikkisyin. Pirskottele lihojen päälle marinadi, jonka valmistat appelsiinimehusta ja oliiviöljystä suhteessa puolet ja puolet, sekä lisäksi kolmannes edellisten määrästä tummaa balsamicoa. Mausta suolalla ja reilulla ropauksella sokeria. Lopputuloksen kuuluu olla hapan ja makea.

Leikkaa keitetyt kananmunat neljään osaan lohkoiksi. Sekoita kulhossa keskenään kananmunan lohkot, omenakuutiot, coctailkurkun siivut ja pikkukaprikset, sekä piparjuuri-crémeä, niin että lopputulos on yhtä mehukas kuin majoneesipohjainen perunasalaatti. Laita sekoitusta sopiva määrä annoslautaselle. Lisää päälle tuoresalaattia ilmavasti. Laita annoksen sivuille fileoituja appelsiininlohkoja, seuraavaksi fasaanin siivuja salaatin päälle. Koristele viinisuolaheinän ja lehtipersiljanoksilla, sekä pursottamalla annoksen reunalla hieman piparjuuri-crémeä.




Kaksi yhden hinnalla


Nyt todella kannattaa tulla käymään Henriksissä. Uutuutena listalle on noussut iltapala tutustumishintaan. Tarjolla on siis Barbequepossua á la Henriks herkullisine lisukkeineen ja lasi viiniä kahdelle, yhteishintaan 20€ (Norm. 40€). Tarjous voimassa ti-pe klo 17-22 huhtikuun loppuun asti.

Mainitse kamppanja varauksesi yhteydessä:
http://www.henriks.fi/varaukset/

Ravintola Henriks
Satamakatu 7
Tampere
P. 0207 669 062
henriks@henriks.fi

4 kommenttia:

  1. Kokeiltiin tätä tänään alkupalana. Olipa mahtava kokonaisuus! Viime lokakuulla saadun naarasfasaanin lisäksi salaattiin meni myös pakastimesta löytynyt tavin rinta. Ranskankermapohja oli mahtavan monipuolinen alusta tälle annokselle. Piparjuuritahnaa tehdessä höyryt nousi silmiin ja nenään - kylläpä kipristeli.


    Tästä tuli heti kerralla suosikkiannos :-)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että maistui. Tämä todellakin on yksi suosikkiannoksistani :) Kiitos Markus Fogelholmin...

    VastaaPoista
  3. Mullakin olisi pari lehtokurpan rintaa pakkasessa. Voisi kokeiilla tähän, vai sopiikohan. Ovat sen verran pieniä että menisi alkupalassa tai salaatissa.

    VastaaPoista
  4. Siitä on aikaa, kun viimeksi pääsin lehtokurppaa maistamaan, mutta muistaakseni sen maku on voimakkaamman riistainen kuin fasaanissa. Voisi siis toimia tässä salaatissa olevien voimakkaiden makujen kanssa jopa paremmin kuin fasaani. Kerropa kokemuksista jos päätät tehdä tämän lehtokurpasta :)

    VastaaPoista