perjantai 16. lokakuuta 2020

Keittiövälineetkin voivat olla komeita.



Tämä karhean komea veitsi on otettu juuri pakkauksesta kuvausta varten esille. Sitä on kuitenkin erittäin helppoa kehua puhtaan vilpittömästi. Itselläni on kokemusta tämän kokkiveitsen ja kuvien hakkurin monipuolisesta käytöstä jo yli kahdeksan vuoden takaa.





Laatupuukon kokkiveitsi



Tämä täysin kotimainen käsityönä valmistettu veitsi sopii pienin varauksin miltei mihin tahansa keittiöhommaan. Olen käyttänyt sitä lihanleikkuusta lohimedaljonkeihin asti, sekä muurikkalettujen kääntölastasta rapujen nosteluun kiehuvasta keitinvedestä ja kaikkeen niiden väliltä. 





Veitsen käsityönä taottu, karkaistu ja teroitettu hiiliteräs on kovuudeltaan 58 HRC, joka on tyypillistä (Marttiini Jätkänvuolu) hiiliteräspuukkoa 54-56 HRC merkittävästi parempi. Se on myös erittäin kovaa luokkaa vertailussa ammattilaisten keittiöveitsiin. Korkealuokkaisissa eurooppalaisissa keittiöveitsissä kuten Victorinox terän kovuus on tyypillisesti noin 56 HRC. Kovista teristään tunnetut japanilaiset MAC-veitset ovat MAC Superior 56-58 HRC ja MAC PRO 59-60 HRC.


Yleispätevästi voi sanoa, että mitä kovemmasta teräslaadusta veitsi on valmistettu, sitä terävämmäksi se voidaan hioa ja sitä kauemmin veitsi pitää teränsä. Korkealuokkaiset kovat teräslaadut ovat raaka-aineina kalliimpia ja niiden työstäminen on hitaampaa ja kalliimpaa. Parhaat veitset tehdään perinteisesti takomalla. Taonta on kuitenkin työlästä ja siihen kuluu paljon aikaa (varsinkin käsityönä). Niinpä usein veitsien terät vain ajetaan valssien läpi ja meistataan muotoonsa. Taottu veitsi on useimmiten selvästi painavampi ja kimmoisampi kuin vastaava meistattu veitsi. 




Kokkiveitsellä erottaa helposti villipossun lihat luista. 



Tällä huipputerävällä kokkiveitsellä leikkaa helposti pehmeitä hedelmiä, tomaatteja ja yrttejä sekä sitkeää tai tuoretta leipää, lihaa, juustoja ja kalaa… oikeastaan mitä vain, mutta kovaksi karkaistu terä ei kestä luiden tai jään hakkaamista. Näistäkin on kokemusta. Terästä lohkeaa väärin käytettynä ohuin teroitus pois, pahimmillaan syntyy kunnon lovi. Nämä on toki mahdollista korjata tahkolla ja timanttiviilalla uudelleen muotoillen, mutta järkevämpää on käyttää sellaisissa hommissa kirvestä tai vesuria.


Veitsen visakahva tuntuu hyvältä käteen ja terän paino tekee leikkaamisen todella helpoksi. Leveä terä on kätevä siivutuksessa ja siivujen tai palasten nostelussa leikkuulaudalta pannulle. Leveän ja painavan terän kätevyyden kääntöpuolella on sitten se, ettei siitä käytännössä ole kuorima- tai turneerausveitseksi. Niihin hommiin tarvitaan pienempää työkalua, vaikkapa perinteistä suomalaista vuolupuukkoa.





Mitään kokkiveitsiä ei kannata laittaa tiskikoneeseen. Konetiskiaineet ovat korkean pH-arvonsa takia syövyttäviä ja monet niistä sisältävät lisäksi klooripitoista valkaisuainetta. Veitsi kannattaakin pestä juoksevan veden alla kevyesti harjalla pyyhkimällä. Käytä tiskiainetta, jos veitsi on ollut kosketuksissa raa’an kanan, kalan tai lihan kanssa. Pesun jälkeen veitsi tulee kuivata ja aika ajoin kevyesti öljytä ruokaöljyllä. Oikein hoidettuna tällainen veitsi kestää kymmeniä vuosia päivittäisessä käytössä.


Suosittelen kokkiveistä eräkokin yleistyökaluksi tai vaikka lahjaksi ruoanlaitosta innostuneelle päivänsankarille.


Terän pituus: 189 mm
Kahvan pituus: 137 mm
Kokonaispituus: 348 mm
Paino: 255 g


Lisätietoja: https://www.laatupuukko.fi/kauppa/kokkiveitsi/






Laatupuukon Keittiöhakkuri



Keittiöhakkuri on samaa rohean tyylikästä laatua kokkiveitsen kanssa. Se on paitsi komea sisustuselementti keittiön hyllyllä, myös oikeasti toimiva työkalu. Hakkuri on suunniteltu sipulin, sienin, yrttien ja salaattien helppoon pilkontaan. Tyylikäs koivuinen aski toimii leikkuualustana ja laatikkona pilkottaville raaka-aineille. Kätevää varsinkin silloin kun ollaan vaikka pihalla luonnossa laittamassa ruokaa/grillaamassa, eikä puhdasta työtilaa ole liiemmälti tarjolla. Pohja on avattavissa ja valmis sisältö tyhjennettävissä kätevästi suoraan pataan, pannulle tai salaattikulhoon.














Puuosat on käsitelty elintarvikenormit täyttävällä puuvahalla. Avattuna se on kätevä puhdistaa juoksevan veden alla.


Laatikon koko: 100 x 150 (korkeus x leveys)
Laatikon sisäleveys: 125 mm


Lisätietoja: https://www.laatupuukko.fi/kauppa/keittiohakkuri











Riistapalvi-kantarellikeitto



Kuvia tehdessä syntyi samalla herkullinen keitto. Keltavahverot eli kantarellit maistuvat perinteisesti kermaisessa keitossa. Maku ei suinkaan huonone, kun joukkoon laittaa savustettua villisiankylkeä tai peurapalvia.


kantarelleja (tai suppilovahveroita)
riistapalvia
sipulia
voita
valkosipulia
valkoviiniä
kermaa
riistalientä
tuorejuustoa
suolaa
pippuria
yrttejä



Freesaa sieniä (1 litra) ja sipulisilppua (pari sipulia) voissa muutama minuutti kattilan pohjalla. Lisää valkosipulimurskaa maun mukaan ja muutama desi valkoviiniä. Anna kiehahtaa ja lisää riistalientä (1/2 litraa) sekä kermaa (2-3 desiä). Sulata joukkoon paketti tuorejuustoa (esim. Koskenlaskija), keitä vielä hetki ja lisää palvipalat. Mausta ja suurusta tarvittaessa. Siinä se!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti