maanantai 23. kesäkuuta 2014

Raparperiketsuppi


Pihvejä grillaillessa tajusin, että ketsuppi alkaa olla lopussa. Samassa huomasin puutarhassa rehottavan raparperipuskan ja muistin kuinka hyvää ketsuppia raparpereista saa. Olen jo pidempään tehnyt omat ketsuppini itse hieman eri makuvivahtein vuodenajan mukaan, mutta raparperiketsupin makeanhapan mausteinen ja pehmeä kirpeys on aivan erityisen sopivaa grillatun lihan ja makkaran seuraan.

Katajanmarjan ja raparperin kirpeän karvaassa maussa on selvää yhtäläisyyttä, niinpä raparperiketsuppi soveltuu erityisen hyvin myös riistalihan ja –makkaran makuja tasapainottamaan. Omatekoinen ketsuppi on niin paljon parempaa kuin kaupan heinzit, ettei niitä kannata edes verrata keskenään.

½ kg raparperinvarsia
½ kg tomaatteja
2-3 sipulia
5 dl sokeria
2 ½ dl etikkaa
2 tl suolaa
kanelia
laakerinlehtiä
(inkivääriä)


Kypsät kirsikka- tai terttutomaatit ovat yleensä maukkaimpia, punasipuli antaa makua ja väriä. Raparpereita ei tarvitse kuoria.

Etikkana voi käyttää lisää makua antamaan vaaleaa balsamietikkaa, valkoviinietikkaa ja/tai omenaviinietikkaa. Tavallisen sokerin sijaan ruokosokeri ja fariinisokeri lisäävät syvyyttä makuun. Kanelitangon voi korvata myös 1 tl kanelijauhetta ja tuoreet laakerinlehdet kuivatuilla.
Paloittele vihannekset ja mittaa muut ainekset kattilaan.

Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin kolme varttia.


Poista kanelitanko ja aja tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella.

Siivilöi keitos...

Sekoita huolellisesti. Keitä vielä tarvittaessa kassan jos ketsuppi on liian juoksevaa.

Pullota, jäähdytä ja säilytä kylmässä.

Nautitaan lihan kanssa kylmänä tai lämmitettynä.











20 kommenttia:

  1. Hanna / www.hannansoppa.com23. kesäkuuta 2014 klo 21.04

    Tätä on aivan pakko kokeilla, kuulostaa mielettömän hyvälle ja sopivasti nippu raparperiakin odottaa keittiön nurkassa :)

    VastaaPoista
  2. Suosittelen :) Olisiko Sinulla linkata vaihtarina jotain toista raparperiohjetta? Meilläkin niitä rittää enemmän kuin ehtii käyttää.

    VastaaPoista
  3. Testasin heti tänään ja paljaaltaan on kyllä toimivaa. Pitää vielä jatkaa testiin 2.0 ja lyödä jotain lihaa kaveriks!

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla! Lihan kanssa homma kyllä todella toimii :)

    VastaaPoista
  5. Pakkohan se oli testata ja linkittää ohje myös facebookiin. Muitakin tämän blogin reseptejä on tullut kokeilta. Kiitoksia niistä.

    VastaaPoista
  6. Täytyy varmaan pistää kokeiluun, kun tuota raparperia on pihalla vielä paljon. :) Kiva idea.

    VastaaPoista
  7. Jep, suosittelen. Sattuisiko Sinulla olemaan jotain hyvää vaihtarireseptiä raparperistä?

    VastaaPoista
  8. Kiva kun maistui. Blogisi näyttää todella hyvältä. Suosittelen muillekin :)

    VastaaPoista
  9. tulipa testattua pieni satsi eilen illalla ja vähä kerkesin maistaakki possun pihvin kansaa ja hyvältä vaikutti. melko makeelta vaikutti mutta innolla odotan miten makkaran kanssa sopii! sulla oli täällä vissiin toinenki resepti täytyy myös sitä koittaa :)

    VastaaPoista
  10. Kiva kuulla :) Tämä raparperiketsuppi on tosiaan makeampi (sopii parhaiten riistapihville, possulle ja linnulle), kuin se perusketsuppireseptini, joka on ehkä vieläkin monikäyttöisempi.

    VastaaPoista
  11. helppo uskoa kun riistan kanssa tykkään karpalo/kuusenkerkkä ja mustikka hyytelöistä. testaan seuraavaksi tuota normaalia ja uskon että syötävää siitäkin tule! mukava lueskella näitä blogeja ja huomata kuinka tee viitsitte uhrata aikaanne että toisilla on lueskeltavaa :)

    VastaaPoista
  12. Todella hyvää!

    VastaaPoista
  13. Jätettiin tosin inkivääri pois ja kaneliakin laitettiin vain ripaus, jottei tule turhan jouluista. Käytettiin vaaleaa balsamiviinietikkaa, josta tulee ehkä jonkin verran makua.

    VastaaPoista
  14. Joo, tuo inkivääri olikin ohjeessa lähinnä optiona, itsekin tehnyt useimmiten ilman...

    VastaaPoista
  15. Kauanko tämä satsi säilyy jääkaapissa, jossei kulu kovin nopeaan...?

    VastaaPoista
  16. Kyllä se säilyy jopa kuukausia, vrt hillot. Sokeri ja etikka ovat säilytysaineita.

    VastaaPoista