keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Parhaan metsästyspatruunan valinta




Halpa metsästyspatruuna on epäluotettava, mutta voi olla myös vaarallinen ampujalleen, metsästyskoiralle sekä tuottaa erittäin ikävää sivuvahinkoa riistalle. Opin tämän läksyn alkeet talvella, 27. tammikuuta kello 16:59. Päätin silloin etsiä luotettavan ja turvallisen metsästyspatruunan.

Nyt vajaan kolmen kuukauden aikana olen ehtinyt testata radalla ja käytännön toimissa pienpetokyttäyksen yhteydessä, useiden eri valmistajien patruunoita, erilaisin luodein ja latauksin. Olen myös hakenut melkoisen määrän erilaista taustatietoa, mielipiteitä ja faktoja, parhaan metsästyspatruunan löytämiseksi.

Ehkäpä hätkähdyttävin itselleni uusi asia on, kuinka vaarallinen halpa pehmeäkärkinen puolivaippaluoti voi olla. Tämä Blaserin video kannattaa katsoa ajatuksella:





On selvää, ettei paluuta aiemmin käyttämääni halpaan serbialaiseen Leader soft point jacket 285 grs 9.3 x 62 patruunaan ole. Se on siis paitsi epäluotettava, myös vaarallinen.

Tutkimusten, testien ja selvitysten edetessä valintakriteerini tiivistyivät. Parhaan metsästyspatruunan pitää olla:

Luotettava ja laadukas
Tarkka
Ei aiheuta sivuosumia riistaan tai koiraan
Raskasmetallivapaa (ei lyijyä)



Luotettava ja laadukas


Viimetalven laukeamaton patruuna avasi silmäni. Toki satasen patruunarasia on kallis, mutta riistalaukauksia kiväärillä tulee kuitenkin ammuttua yleensä maksimissaan vain pari-kolmekymmentä vuodessa, joten muihin kustannuksiin nähden niiden hinta on täysin sivuseikka. Kaiken lisäksi patruunan toiminta ennen ja jälkeen laukaisua saattaa vaikuttaa myös erittäin merkittävästi koko reissun onnistumiseen.

Halpa tarkoittaa useimmiten samaa kuin halpatyövoimalla huonoissa oloissa säästäen tehtyä. Siitä taas lähes poikkeuksetta syntyy vaihtelevaa, eli myös huonoa laatua. Jatkossa siis käytän halpoja patruunoita vain radalla (jos sielläkään) ja premium-patruunoita metsällä.

Väistämättä tulee mieleen myös syksyiset karhureissut ja mitä kaikkea voisi sattua, jos patruuna ei toimi silloin kun painaa liipaisimesta.



Tarkka


Patruunan tarkkuus ja sopivuus on osin asekohtaista. Itsestään selvää on, ettei patruunaa voi valita pelkästään valmistajien mainoksia lukien. Patruuna pitää siis huolellisesti testata omassa aseessa.

Tietysti jo edellä mainittu tasainen korkea laatu vaikuttaa tarkkuuteen oleellisesti, kuten myös valmistajan tutkimus ja tuotekehittely kaikkien komponenttien osalta. Patruunan osien, kuten luodin, hylsyn, nallin ja ruudin pitää toimia saumattomasti yhteen.

Useimmiten kuitenkin omassa metsästyksessäni ampumamatkat jäävät alle sataan metriin, tyypillisesti vain muutamaan kymmeneen metriin, joten tarkkuutta ei kannata ylikorostaa luotettavuuden ja toimivuuden edelle.



Ei aiheuta sivuosumia riistaan tai koiraan


Tuo yllä oleva video kertoo melko karua kieltä, mitä voi tapahtua ja tapahtuukin, jos luoti pirstoutuu osumassa. Sirpaleita voi osua muuhun riistaan tai metsästyskoiraan. Pahintahan tässä on, ettei sirpaleen osumista välttämättä havaitse ampumatilanteessa edes koirasta, saati sitten metsään juoksevasta riistasta. Tuon videon nähtyäni olisin valmis kieltämään suurriistan metsästyksen halvoilla pehmeäkärkisillä puolivaippaluodeilla.



Lähes 100 % jäämäpaino


Punnitsin aiemmin käyttämäni patruunan ammuttuja luoteja, joita olin osin kerännyt muistoksi lahtivajalla riistaa käsiteltäessä. Toki suurimmaksi osaksi 285 grs 9.3 x 62:n luodit ovat läpäisseet riistan, eikä niitä ole jäänyt punnittavaksi talteen. Useimmiten ruhoon jäänyt luoti onkin osunut huonossa kulmassa koviin luihin ja sirpaloitunut osumasta. Nämä luodit, joita punnitsin, olivat vain 50-60 % alkupainostaan.

Väistämättä herää kysymys mihin sitten 40-50 % luodista on kadonnut? Osa on varmasti jatkanut matkaansa sattumanvaraiseen suuntaan riistaeläimen läpi. Toivottavasti eivät ole osuneet muuhun riistaan tai koiriin. Loput ovat sitten lisänneet lihahävikkiä aiheuttaen reilusti vertymiä.

100 % jäämäpaino ja luodin rakenteen toimiminen, eli aukeaminen nopeasti kaksinkertaiseksi, tarjoaa kaiken lisäksi parhaan shokkiefektin.


Röntgenkuvassa näkyy selvästi sirpaleiden runsas leviäminen


Raskasmetallivapaa (ei lyijyä)


Sirpaloituva lyijyluoti saastuttaa lihaa tutkimusten mukaan 30-45 senttimetriä haavakanavan ympäriltä. En ole kuitenkaan koskaan itse hylännyt tai nähnyt kenenkään toisenkaan hylkäävän vajaan metrin pätkää peurasta tai hirvestä lyijylle saastuneena. Elimistöön kertyessä lyijyn haittavaikutukset kohdistuvat keskushermostoon ja luuytimeen. Altistumisiin herkimpiä ovat raskaana olevat naiset ja pienet lapset, joilla lyijyn imeytyminen on tehokkaampaa kuin aikuisilla.

Tutkimusten mukaan lyijypitoisella luodilla ammuttu hirvi sisältää luodin poiston jälkeenkin 3,8 grammaa lyijyä. Jos neljä henkilöä syö tämän lyijymäärän vuoden kuluessa, ylitetään lyijyn sallittu raja-arvo yli yhdeksänkertaisesti. Turha on puhua riistasta puhtaana elintarvikkeena, jos liha sisältää merkittävästi lyijyjäämiä.

Meillä syödään lähes pelkästään riistanlihaa, joten tämä lyijylle altistuminen on päivittäistä. Ja lisäksi aivan turhaa, koska markkinoilla on laadukkaita lyijyttömiä patruunoita. Lyijyn syöminen loppuukin pakastimien tyhjetessä. Jatkossa en käytä huonoja patruunoita metsällä.

Lähteet/lisätietoja:

http://www.sell.fi/user_files/elainlaakarilehti/verkkoaineistoa/EL710_anermo_netti.pdf

http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/elintarvikkeet/metallit.htm

http://files.dnr.state.mn.us/fish_wildlife/lead/index.htm

http://files.dnr.state.mn.us/fish_wildlife/lead/bulletstudy/resources/publicsummary.pdf

http://files.dnr.state.mn.us/fish_wildlife/lead/bulletstudy/resources/huntertips.pdf





Lapua Naturalis


Tähän mennessä olen ehtinyt testata Lapuan, RWS:n ja Barnesin lyijyttömiä premium-patruunoita/luoteja. Eniten käyttämässäni 9,3 x 62 –kaliiberin Tikkakiväärissä tuntuu parhaiten käyvän tehdaslatauksena Lapuan Naturalis.

Lapuan Naturalis täyttää erinomaisesti kaikki yllä mainitut metsästyspatruunalta vaatimani ominaisuudet. Se on puolueettoman ja tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan terminaaliballistiikaltaan markkinoiden ykkönen. Kaiken lisäksi Lapuan Naturalis on ”Made in Finland”, joka ei näinä aikoina ole mitenkään huono asia, kuten ei myöskään kätevä 5 kpl rasiakoko.

Lapua Naturalista on saatavissa tehdasladattuina kaliibereissa:

.243 Win. (6,16 x 51)
6,5 x 55 SE
.308 Win. (7,62 x 51)
.30-06 Spring.
.338 Lapua Mag. (8,6 x 70)
9,3 x 62

Näistä itse käytän 9,3 x 62 lisäksi kolmea ensimmäistä, joita kaikkia olen myös ehtinyt Naturaliksella testata. Metsästystilanteet ovat kuitenkin aina alttiita monille muuttujille, eivätkä niissä tehdyt havainnot ole helposti toistettavissa. Ensi kesän rataharjoittelu ja lisätestaukset luonnolliseen lihasta ja luista rakennettuun maaliin, joko vahvistavat tähän mennessä tekemäni valinnat tai käynnistävät prosessin uudelleen.

Parhaan metsästyspatruunan etsiminen on nyt tuottanut selvän ennakkosuosikin ja valinnan tulevan kauden jahteihin, se on Lapuan Naturalis.


http://www.lapua.com/fi/tuotteet/metsastys





Videon taso ei päätä huimaa, mutta mielenkiintoisin osuus alkaa kohdasta 3:58 :)