keskiviikko 14. elokuuta 2013

Beef Jerky – kuivaliha jauhelihasta



Näin uuden kauden kynnyksellä kannattaa vanhat riistajauhelihat käyttää pakastimen pohjalta pois. Beef Jerkyn, eli kuivalihapalojen teko onnistuu hyvin myös jauhelista. Jos pakastimesta löytyy kokonaisia lihapaloja,ei niitä kannata alkaa jauhamaan, vaan niiden kuivaamiseen löydät ohjeet täältä. Jerkyjä voi toki tehdä kaupasta ostetuista (naudan)lihoistakin, mutta vähärasvainen riista, kuten hirvi ja peura ovat tähän tarkoitukseen parhaita.

Beef Jerky on sellaisenaan erinomaista välipalaa ja jahtievästä, jota on mukava mutustella passissa. Se on hyvin säilyvää ja sitä voi myös käyttää ruuaksi erilaisiin patoihin ja kastikkeisiin. Kaikkein parasta Beef Jerky on kuitenkin TV-snacksinä kylmän oluen seurana :)



Beef Jerky ei välttämättä tarvitse mausteekseen muuta kuin suolaa ja pippuria. Valkosipuli ja chili (erityisesti savustettu ja kuivattu Jalapeño, eli chipotle) tuovat kuitenkin lihaan maukasta potkua ja oman maun mukaan kannattaa kokeilla erilaisia maustekastikkeita kuten worcesterkastike, soijakastike ja tabasco tai juomia kuten olut, punaviini, konjakki, viski... Älä kuitenkaan käytä öljypohjaisia maustekastikkeita, koska rasva helposti härskiintyy lihan kuivuessa. Kuivalihoja voi myös savustaa tai laittaa joukkoon hieman nestemäistä savuaromia. Mausteeksi käy erinomaisen hyvin myös omatekoinen grillimauste.


Laita jauheliha ja mieleisesi mausteet kulhoon. Sekoita massa huolellisesti, mielellään yleiskoneella tai vatkaimella 10-15 min ajan jotta rakenteesta tulee sopiva. Laita kulho jääkaappiin vähintään pariksi tunnuksi tai koko yön yli lepäämään. Näin maut pääsevät parhaiten tasoittumaan.


Pussita liha pursotinpussiin tai leivo lihasta käsin ohuita tankoja leivinpaperin päälle.


Laita vielä toinen leivinpaperi lihojen päälle ja kauli kevyesti yli.


Kaada lihat leivinpaperilta kuivuriin (kuivaus onnistuu myös tavallisella kiertoilmauunilla). Kannattaa hankkia oikea kuivuri, niitä saa marketeista muutamalla kympillä.


Voit myös pursottaa massaa suoraan kuivurin ritilälle.


Pinoa ritilät kasaan.


Laita kuivuri päälle täydellä teholla. Valmiita Jerkyjä pääset maistelemaan lihan paksuudesta, nesteen määrästä ja kuivurin tehosta riippuen n. 6-24 tunnin kuluttua.




15 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, tätä pitääkin kokeilla joskus. Minä olen tehnyt kuivalihaa vain fileistä, mutta tätähän voisi tehdä koska vaan.

    VastaaPoista
  2. Juu, fileistä tulee toki hyvää jerkyä, mutta fileistä tulee toki muutakin hyvää, joten ne kyllä kannattaa säästää. Myös paisti, rinta- ja kylkipalat sopivat kuivalihoiksi varsin mainiosti. Ja jauhelihastakin saa ihan kelvollista, eli hyvää :)

    VastaaPoista
  3. TapiolanTakamailla15. elokuuta 2013 klo 10.16

    Tässähän melkein pitää lähteä ostamaan jauhelihaa :-)


    Omat kokeilut uunissa kuivattamisessa ovat sen verran huonoja, että uunikuivausta ei voi kyllä minusta suositella ilman melko tarkkaa valvontaa. Valkuaiset alkavat kypsymään niin herkästi.

    VastaaPoista
  4. Olet oikeassa. Kiertoilmauuni ja kapusta oven välissä 50 asteen lämpötilalla on omassa käytössäni toiminut, mutta varmasti on uunikohtaisia erojakin.


    Oikean kuivurin saa marketista muutamalla kympillä, joten se on toki ihan järkevä hankinta.

    VastaaPoista
  5. Paljonko lämpötilaksi? ostin kuivaimen, siinä luki että lihalle 60-70c mutta eikös se sillom paistu

    VastaaPoista
  6. Joo, mielummin alle 50 astetta. Periaatteessa kuivuu ilman lämmitystäkin ihan pelkällä huoneilmalla kunhan puhallus on hyvä. Toki valmista saa tuolla korkeammallakin lämpötilalla, se vain hieman paistuu samalla. Näin käy myös jos savustat lastuja. Sitäkin olen tehnyt ja hyvää tulee.


    Joten kokeile rohkeasti ;)

    VastaaPoista
  7. Vaikuttaa mielenkiintoiselta voisi joskus kokeilla. Itse olen kokeillut hirvestä ilmakuivalihaa ihan kevät ahavilla ulkokuivauksessa. Tein sitä varten oman kaappiviritelmän räystään alle talonpäätyyn jottei linnut pääse niihin käsiksi. Eka kokeilu ainakin onnistui mainiosti laitoin ihan hirvenpaistia ja kokeilin myös hirven sydäntä molemmat oli hyviä viehän tuo aikaa vaikka itsestään valmistuukin, mutta maksaa kyllä vaivan. Tulevana kevättalvena arvelin kokeilla tuon jäniksen fileestä.

    VastaaPoista
  8. Itsekin olen monesti ajatellut kokeilla tuota perinteistä suomalaista ilmakuivausta. Ainakin lapista ostamani poron kuivalihat ovat olleet erittäin hyviä.


    Olisiko sinulla laittaa hiukan tarkempia ohjeita, josko kevättalvella yrittäisin?

    VastaaPoista
  9. Itse sen bongasin joskus Metsästys ja Kalastus lehdestä kun siitä oli artikkeli nyt vain en muista numeroa, mutta voisinhan mie vaikka laittaa artikkelin tuonne blogiini kuinka minä itse sen tein.

    VastaaPoista
  10. Oikein hyvä ajatus ja jos laitat tähän viestiketjuun linkin, niin tältäkin puolelta osaa lukijat tulla katsomaan :)

    VastaaPoista
  11. Laitoin vielä blogisi näkyviin linkiksi tuohon oikealle "Katso myös" palstalle.

    VastaaPoista
  12. Tuo on hyvä vinkki Jaska, joten tässä linkitys tuohon artikkeliin :)

    http://pupu-poimurit.blogspot.fi/2013/08/kevat-talven-herkut.html

    VastaaPoista
  13. Onnea kokeiluun. Ai niin se lehti missä se juttu oli, on Metsästys ja Kalastus numero 2/2011 eli helmikuun numero ja sivulta 68 löytyy :D artikkeli

    VastaaPoista
  14. Kiitos! Onnistuu varmaan kyllä noilla blogisi ohjeillakin, mutta täytynee katsoa vielä tuo M&K:n artikkelikin.

    VastaaPoista