keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Täydellisen voileivän metsästys


Itse leivottu saaristolaisleipä, päällikkönä kotitekoista vuohenmaitojuustoa ja riistasalamia, voittaa mennen tullen kaupan tarjoamat höttöleivät ja lisukkeet. Vuohenmaitojuuston valmistus on helppoa, eikä saaristolaisleivän valmistuskaan vaikeaa ole. Lopputuloksen herkullisuus ylittää vaivannäön moninkertaisesti. Riistasalamin valmistusohjeet löydät täältä.

Tälle herkulle pärjää vain klassikkosuosikkini Shooter’s Sandwich. Tosin kannattaa kurkata myös mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen haastajaresepti, jonka tarjosi Pasi Kettunen valokuvakilpailun kommenttiosiossa.


Juuston valmistuksessa tarvitset juustomuotin ja harsokankaan. Tosin muotinkin voit korvata ihan yhtä hyvin joka kodista löytyvällä läviköllä tai siivilällä. Tällä kertaa tein juuston vuohenmaidosta, jota löytyy isompien markettien maitohyllystä tai suoraan tiloilta (vältä iskukuumennettua UHT-maitoa), mutta aivan tavallinen täysmaitokin käy tarkoitukseen hyvin. Lehmänmaidosta valmistettu juusto on hieman miedomman makuista. Lisäksi tarvitset juustonjuoksutinta, jota myydään markettien juustohyllyissä ja apteekeissa.Vuohenmaitojuusto


vuohenmaitoa
suolaa
juustonjuoksutinta
(yrttejä)

Kaada 3 litraa maitoa kattilaan ja kuumenna se kädenlämpöiseksi. Lisää ruokalusikalliset suolaa ja juustonjuoksutinta (halutessasi erilaisia makuvariaatiota, lisää mieleistäsi yrttiä silputtuna). Sekoita hyvin. Kuumenna maitoa vielä hiukan lisää, kunnes se on n. 40 asteista. Nosta kattila levyltä ja peitä se kannella. Anna maidon saostua ½ tuntia ja leikkaa hyytyneeseen juustomassaan veitsellä ristiviillot. Odota vielä n. 15 minuuttia.

Nostele juustomassa reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Käännä vielä sideharso massan päälle. Laita muotin alle aluslautanen keräämään tihkuvaa heraa. Anna juuston valua jääkaapissa yön yli. Kumoa juusto muotista ja poista liina. Vuohenmaitojuusto sopii hyvin paitsi leivälle, myös liharuokien lisukkeena ja jälkiruokana metsämarjahillon kanssa.

Juuston valmistuksessa jäänyttä heraa voit käyttää leivontaan nesteenä vaikka pullataikinassa tai leivässä. Heran avulla voit myös jatkojalostaa maitojuustosta kyproslaistyyppistä halloumi-juustoa grillattavaksi tai paistettavaksi lisukkeeksi.Halloumi-juusto (halumi)


Leikkaa valmis maitojuusto sopiviksi paloiksi ja kiehauta suolalla maustetussa (2 rkl) herassa vartin verran, eli kunnes juustonpalat nousevat pintaan. Nosta palat jäähtymään hetkeksi. Tee sillä välin suolavesi (1 dl/litra) sopivaan purkkiin. Laita juustonpalat suolaveteen ja jääkaappiin. Valmista halloumi on jo seuraavana päivänä. Pidempään säilytettyä halloumia on syytä liottaa kylmässä vedessä ennen käyttöä liian suolaisuuden poistamiseksi. Alkuperäinen halloumi on usein maustettu mintulla.Saaristolaisleipä (4 kpl)


piimää (tai appelsiinimehua)
hiivaa
ruisjauhoja
vehnäleseitä
maltaita (rouhittua ruismallasta)
siirappia
(olutta tai heraa)

vehnäjauhoja
suolaa

Sekoita keskenään 2 litraa piimää, 3 hiivaa, 6 dl ruisjauhoja, 6 dl vehnäleseitä, 6 dl maltaita ja 6 dl siirappia. Anna seistä lämpimässä 2 tuntia. Jos haluat käyttää leivässä (tummaa) olutta tai heraa, niin anna taikinan seistä lämpimässä yön yli ja lisää ½ litraa olutta tai heraa.

Lisää taikinaan 1,8 litraa vehnäjauhoja ja 4 rkl suolaa. Sekoita hyvin. Voitele leipävuoat (4 kpl) ja laita taikina vuokiin. Kohota noin tunti lämpimässä. Paista leipiä 150-160 asteisessa uunissa  tuntia, voitele siirappivedellä puolessavälissä paistumista.

Saaristolaisleipä on parhaimmillaan vasta päivän parin kuluttua. Säilytä ylimääräisiä leipiä jääkaapissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti